Vilken typ av olja lägger du på en trä skärbräda?

Vilken typ av olja lägger du på en trä skärbräda?

Av trä brödunderläggen ge ditt kök en varm, hemtrevlig känsla, samt att ge en kniv-vänlig yta för skivning hembakat bröd. Forskare vid University of Wisconsin har dessutom visat att trä skärbrädor är ogästvänlig för bakterier och ett säkrare val än plast styrelser. För att förlänga din skärbräda livslängd, olja det för skydd mot uppdelning och torkning. Mineralolja är det vanliga valet, men andra oljor är också lämpliga.

Varför olja?

Bröd och skärbrädor är oljad för att hålla träet från uttorkning och dela. Med rätt skötsel, kommer att trä skärbrädor pågå i årtionden. Korten används endast för skivning bröd sällan kräver tvagning med rengöringsmedel; bara borsta bort smulorna eller torka dem med en fuktig pappershandduk. Multipurpose styrelser, bland annat för knådning bröddeg, bör tvättas med diskmedel och varmt vatten. Aldrig lagt parkettgolv i diskmaskinen. Du vet din trä skärbräda behöver åter oljning när ytan ser torr och urtvättad.

Lämplig oljor

University of Michigan Extension service rekommenderar med mineralolja, en inert, petroleum-baserade produkt med en obegränsad hållbarhetstid och ingen chans att nedbrytning. Alltid köpa mat-grade mineralolja, som säljs i droghandel som ett botemedel mot förstoppning; mineraloljor som säljs i järnaffärer inte kanske mat-grade, så Läs etiketten noga. Le Cordon Bleu matlagning skolor rekommenderar kokt linolja eller vegetabilisk olja, medan hantverksmästare Lee Chesson, som gör skärbrädor av inhemska och exotiska träslag, rekommenderar oliv, valnöt, mandel eller kokosolja. Dock bli ekologiska oljor så småningom härsken eller förstörda. Summan av kardemumman: om du använder din styrelse enbart för skära bröd och bara borsta bort smulorna eller torka med en fuktig pappershandduk, sällan måste du olja det, så Använd mineralolja till undvika någon chans för nedbrytning. Om din skärbräda också används för att förbereda andra typer av livsmedel och är skurat ofta, det är OK att använda oljor som vegetabiliska eller olivolja, eftersom styrelsen behöver täta oljning och ekologiska oljor kommer inte ha en chans att härskna.

Hur man ansöker

Värma din valda olja för lättare absorption, det ska vara behagligt varma vid beröring, inte varmt. Använd en mjuk trasa och tillämpa oljan över hela toppen och botten ytor och sidor, med långa linjer som följer riktningen av korn av trä. Låt oljan suga in i träet i några minuter, sedan torka i styrelsen med en mjuk trasa eller papper handduk att ta bort överflödig olja. Att mineralolja att oxidera eller härda i fyra till sex timmar och ekologiska oljor i 24 timmar innan du använder styrelsen. Nya, okryddad träskivor kräva fyra eller fem program innan de rått trä har absorberat tillräckligt med olja för bra skydd.

Ett alternativ för klistra in

Om du föredrar att arbeta med en pasta i stället för en flytande olja, kan du göra din egen med liten ansträngning. Använda behöver lika delar av mat-grade mineralolja och paraffin vax, som du hittar i avsnittet konservering leveranser i din mataffär eller järnaffär. Hetta upp oljan på spisplattan på låg värme, rör sedan i paraffinet. För snabbare smältning, raka paraffinet i flingor innan du lägger det i oljan. Rör hela tiden tills vaxet smälter och Häll blandningen i en liten behållare. Låt svalna, täck sedan. Denna blandning fungerar bra på alla typer av trä skärbräda, vare sig fast eller pusslas.