Vilken typ av olja lägger du i lampor & lanternor?

Vilken typ av olja lägger du i lampor & lanternor?

Många husägare använder en nödbelysning som pålitlig källa, oljelampor och lyktor. De är bärbar, relativt billigt och producera acceptabla nivåer av belysning. I forna tider brände romarna och grekerna olja i sina lampor. Olivolja fungerar fortfarande som en energikälla, men dagens konsumenter har en mängd mer praktisk bränslen för sin olja brinnande ljus.

Lampolja historia

Under USA: s tidiga historia brända människor valolja i sina lampor. Men i mitten av 1800-talet, många bytte till "kol olja". Det var en form av fotogen från cannel kol. Dock efter upptäckten av råolja producerad flygfotogen av destillering rå petroleum. Enligt nuvarande standard var tidig fotogen av dålig kvalitet. Som raffinering teknik förbättrats, så gjorde lampa bränslekvaliteten. Moderna husägare kan välja mellan många extra rena oljor för deras lampor och lyktor.

Paraffin kontra lampolja

Vissa lysfotogen är märkta "flytande paraffin", i stället för att helt enkelt lampolja. Det finns ingen skillnad mellan dem. Båda sorterna är framställda av högraffinerade blandningar av exakt samma sak, fotogen. Lysfotogen märkt som "ultra-renat" har också filtrerats flera gånger att ta bort alla partiklar och återge dem kristallklart.

Lampolja typer

Vissa lampa oljor innehåller färgade färgämnen. Färgämnet inte påverkar brinnande egenskaperna hos lampolja, läggs den strängt för visuella intryck. Andra lampa oljor är doftande med essenser av tall, citrus eller kryddor som kryddnejlika och kanel. Den vanligaste sorten av lampolja är klart sort. Det säljs i många järnaffärer och renovering centers. Färgade eller doftande lysfotogen bärs oftast av återförsäljare som specialiserat sig på dessa produkter exklusivt.

Substitut

K-1 formeln ofärgade fotogen är också en god bränslekälla för lampor eller lyktor. Jämfört med priset på färgat eller doftande lysfotogen, är det mycket billigt. Du kan köpa K-1 fotogen på många bensin återförsäljare. Det är samma bränsle människor brännskadan i fotogen rumsuppvärmningsapparater eller "salamander" värmare används i ouppvärmda uthus eller workshops. Det var också bränslekälla för lanternor bärs av järnvägen arbetstagare.

Överväganden

Som andra produkter, den större behållaren på lampolja du köper, det lägre priset per ounce. Om du har flera lampor, kan köpa olja i 1-gallon bartmannkrusen vara mer ekonomiskt. Om medlemmar av ditt hushåll omfattas av allergier, kan doftande lysfotogen irritera deras tillstånd. Dessutom med tiden olja i din lampor kommer att upprättas genom veken och så småningom avdunstar. Kolla olja reservoaren regelbundet. Det är bättre att fylla dina lampor innan makt misslyckas.

Ordentlig justering

Oavsett lampolja väljer du, om du inte håller dina lampor ordentligt rengjorda och justerat, de flesta kommer att producera en sotiga låga. Behåll din lampvekar prydligt klippta och glas skorstenar ren. Justera din veken så det är även med toppen av brännaren eller bara något högre. Du har massor av belysning, ingen rök, och din lampa olja håller längre. Eftersom speglar fundera och fokusera ljuset, kanske du vill skaffa lampa parentes utrustade med cirkulär speglar.