Vilken typ av olja använder jag för att bota en järn stekpanna?

Gjutjärn är en traditionell Köksartiklar material, uppskattad för dess höga termiska massa, som gör det möjligt att behålla värmen längre och koka mer jämnt än många lättare material. Gjutjärn stekpannor fungerar lika bra för stekning, brännande, bräsera och lät. För att fungera, kräver dock dessa stekpannor bota eller smaksättning, en process där olja obligationer med ytan av köksredskap att skapa en relativt non-stick yta. Vissa oljor fungerar bättre för detta än andra.

Animaliska fetter

Animaliska fetter, inklusive ister och talg, är det traditionella valet för smaksättning gjutjärn. Vissa kockar säsongen deras pan helt enkelt genom att värma den upp till en hög temperatur, sedan använda det för att steka fläsk eller andra fett kött. Oljan suger i den pan yta, och hög värme uppmuntrar den att bilda filament, att så småningom skapa en rutinerade stekpanna. Denna process kan ta lång tid, men så många kockar välja att gnida pannan med fett, och sedan värma den och upprepa processen tills kryddningen är klar. Ister och talg fungerar bra för krydda, men är inte lämplig för vegetarianer och personer med andra diet.

Smör

Smör fungerar till säsongen gjutjärn ungefär som animaliska fetter, men har en lägre rök punkt. Detta ökar risken för oljan bränner snarare än beläggning pannan ordentligt. Ghee eller skirat smör, har en högre rök punkt än vanlig smör - 375 till 485 grader F kontra 350 grader---men kan vara dyrare och svårare att hitta. Smör är lämplig för vegetarianer, men inte för veganer.

Vegetabiliska förkortning

Vegetabiliska förkortning är en fast typ av vegetabilisk olja, som hydrogenating sådana oljor som raps, majs, jordnötter eller sojabönor. Det är fast vid rumstemperatur och har en rök punkt 350 grader F. beroende på vilken typ av olja används i förkortningen, oljan kan lämna en klibbig restprodukt bakom om tillräckligt höga temperaturer inte är används i kryddningen. Förkorta ger ett liknande resultat som smör, men är säkert för veganer. Kokos och palm oljor ger liknande resultat, men är naturligtvis fasta vid rumstemperatur och behöver ingen hydrogenering. Palm oil har en mycket hög rök punkt på 446 grader F och är osannolikt att röka och bränna under kryddningen.

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska matlagning sträcker sig oljor från soja, majs och raps till olivgröna, sesam och jordnötter. Dessa oljor tenderar att producera en klibbig restprodukt på ytan av gjutjärn, som de aldrig bilda filament helt. Deras rök poäng varierar från ungefär samma som smör till så hög som 450 grader F. Även värdeskåp för de flesta med diet gör matolja en dålig gjutjärn krydda.

Torkande oljor

Torkande oljor utgör en kategori av vegetabiliska oljor som naturligt bildar en polymer över tid. Linfröolja, valnötsolja, safflorolja och solrosolja används till att producera oljefärger, som framkallar en glänsande, vattentät yta. Dessa oljor fungerar bra för smaksättning gjutjärn. Linfröolja torkar bäst, men tenderar att bli dyrt. Valnöt, safflor och solros oljor torka mindre förutsägbart och kan vara klibbig i vissa fall. Tillämpa torkande oljor i upprepade lätta rockar, värme pannan mellan program, för bästa resultat.

Mineralolja

Många kockar använder livsmedelsklassade mineralolja för att hålla deras skärbrädor och andra trä objekt från uttorkning och sprickbildning. Denna olja går aldrig härsken, vilket gör det till det bästa valet för gjutjärn kastruller som inte kommer att se frekvent användning. Som en oljeprodukt, mineralolja har en mycket hög rök punkt, men kan vara klibbig.