Vilken typ av murbruk använder jag för en staplad bergvägg?

Murbruk används för att hålla murverk eller rock material på plats – den består av Portlandcement, släckt kalk och sand i kombination med vatten. Proportionerna av dessa tre ingredienser varierar beroende på vilken typ av murbruk. Murbruk typer har olika styrka och bästa använda situationer. Tre av de vanligaste typerna av murbruk är M, S och N, om typ O och K kan vara lämplig för historiska ändamål och reparationsarbeten. Den bästa typen av murbruk för en bergvägg beror på om väggen är fristående, som fungerar som en stödmur eller byggs för att imitera historiska bergväggar.

Rekommenderade murbruk typ

För fristående bergväggar är typ N murbruk ofta det bästa och mest allmänt tillgänglig murbruket att använda. Portland Cement Association rekommenderar som en allmän tumregel att typ N murbruk är lämplig för de flesta muras. Typ N, som består av en del Portlandcement och släckt kalk och sex delar sand, används för ytterväggar ovan-klass som kommer att utsättas för väder och vind. Typ O murbruk kan utnyttjas i icke-bärande, ovan-grade situationer. Även känd som "pekar" murbruk, typ O murbruk är en blandning av en del Portland cement till två delar släckt kalk och nio delar sand.

Stödmurar

Bergväggar som byggs i backarna kan dra nytta av användningen av en mortel lämpar sig för på eller under-grade program. Typ av rekommenderade murbruk för detta ändamål är S. typ S murbruk består av två delar Portlandcement, en del släckt kalk och nio delar sand.

Lämpligt alternativ

Typ M murbruk är ett lämpligt alternativ för typer N och S i ovan-grade, bärande väggar och nedan-grade väggar. Typ M är den starkaste typen av murbruk och består av tre delar Portlandcement, en del släckt kalk och 12 delar sand.

Historiska eller reparera överväganden

Typ K mortel, en blandning av en del Portlandcement, tre delar släckt kalk och 10 delar sand, är användbart för historiska kunskapsbevarande syften där bärande styrka är oviktigt. Raka lime murbruk utnyttjades för att bygga väggarna innan Portlandcement var tillgänglig och används bara nu att återskapa historiska metoder. Typ O och K, har men svagare än M, S och N, bättre tätning och vidhäftning, ofta gör dem bättre lämpade för reparationer än starkare granatkastare.

Med hjälp av murbruk

Rätt mortaring tekniker kan vara lika viktigt som att välja den bästa typen av murbruk för rock väggen. Tillsätt tillräckligt med vatten som murbruket kommer att ha en konsistens som gör det möjligt att vara förpackade mellan stenar men inte köra oavsett var placerade. När mortaring en vägg, särskilt en stödmur, är det viktigt att inkludera weepholes jämnt över hela väggen för dränering. Täcka murbruk arbete i slutet av varje dag och fukta gamla murverk innan du bifogar nya murbruk för att möjliggöra korrekt härdning.