Vilka buskar & prydnadsgräs göra bra i skugga?

Vilka buskar & prydnadsgräs göra bra i skugga?

Trädgårdsskötsel i skugga är en givande erfarenhet. Fyller utrymmena under höga träd med buskar och prydnadsgräs gör vilsam ställen för en bänk eller stolar mitt i grönskan. Nyckeln är korrekt växt urval. Många sorter av buskar och gräs växer bra i skugga, särskilt när mark-och fukt är bra.

Buskar

Buskar som växer i skugga inkluderar de flesta viburnums och många hortensior, som är allmänt härdiga USA Institutionen för jordbruk växt härdighet zoner 6 till 9. Arrowwood viburnum Viburnum dentatum, våren hortensia hortensia arborescens och oakleaf hortensia H. quercifolia till exempel med lövfällande blad och vårblommor. En evergreen val är Anglojap idegran Taxus media, som sport röda bär och är härdig i zon 5 till 7. Japanska camellia Camellia japonica är en vintergrön buske med prålig nejlika-liknande blommor i höst och vinter och glänsande, läderartade blad. Den är härdig i zon 8 till 10.

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs som växer i skugga inkluderar hakone gräs Hakonechloa macra, en perenn hardy i USDA zon 7 till 9. Dess nickande, brokiga blad liknar bambu blad. Bowles gyllene gräs Milium effusum växer även i halvskugga. Denna grön-prydnadsväxter har gyllene blommor dinglande från smala stjälkar. Den är härdig i zon 5 till 9. Norra havet havre Chasmanthium latifolium är känd för hängande, grön-till-koppar blommor att blomma bra i skugga. Dess ljus-gröna blad liknar bambu.

Tips

Skuggiga områden kan ha otillräcklig fukt, speciellt under ett tak av stora träd. Regelbundet vatten buskar och prydnadsgräs som växer i dessa skuggade områden. Jorden i skuggiga områden kan saknar rätt näringsämnen. Tillämpa en balanserad gödselmedel på våren, följt av ett annat program senare under säsongen. University of Minnesota förlängning rekommenderar att lägga organiskt material, såsom torv, gödsel eller kompost, marken i skuggiga områden, framför allt webbplatser med sand, lera eller packad jord. Skugga-älskande växter växer bäst i väldränerad, näringsrik jord.

Skugga typer

Country Living magazine rekommenderar besöker botaniska eller andra offentliga trädgårdar i ditt område att se vilka exemplar växa i lokalt i typ av skuggar du har. Skugga gjutna av tall, lövfällande träd kallas ljus eller brokig skugga och är den mest önskvärda. Buskar och prydnadsgräs som växer i denna typ skugga inkluderar vårblommande Rhododendron och azalea. Plantor som växer i djup skugga, eller full skugga, har i allmänhet färre blommar.