Vilka är de olika typerna av tornados?

Vilka är de olika typerna av tornados?

Tornados roterande kolumner i luften, ner som sträcker sig från basen av en storm moln eller precis under molnet. Våldsam, ostoppbar styrkorna av naturen, tornados strike någonstans runt om i världen. Även om dramatiska nyheter eller film bilder utgör populära föreställningar om vad en tornado är, finns olika typer av tromber.

Supercell Tornado

Denna typ av tornado generellt håller kontakt med marken längre än andra typer, oftast i timmar, och är mer sannolikt att vara den mest förödande, med den högsta hastigheten. Det är en biprodukt av supercell åska, som har ett lågt hängande Väggmoln, med en kontinuerlig updraft. Kraftiga regn finns oftast på en halva väggen kunde, medan den andra hälften är regn gratis. Centrala USA är den främsta platsen för dessa stormar och tornados att bilda, eftersom det är en mötesplats för fuktig, fuktig luft som kommer från Mexikanska golfen, och torr luft från

Landspout

En landspout är en icke-supercell tornado och oftast saknar den kraft som en supercell tornado bär. De kan fortfarande orsaka betydande skada. Eftersom supercell tornados resultera från enorma, roterande thunderstorms, landspouts kommer från icke-roterande åska, och kan ses under höga cumulusmoln. En landspout karakteristiska tubulär form är en gemensam bild som är associerade med tornados, förstärkt av scener från filmer som "Trollkarlen från Oz."

Stupränna

En stupränna är motsvarigheten till en landspout som sker över vattnet. Denna typ förekommer främst i sydöstra USA, vanligtvis Florida. Ofta ett resultat av stormar som dyker upp snabbt, en stupränna generellt orsakar inte mycket skada, men kan ha befogenhet att vända över båtar och skada stora fartyg. Det kan ske över sjöar, hav eller vikar, och allmänt försvagar och avleder som den når land, även om det fortfarande kan orsaka skador om det flyttningar onshore.

Ytterligare tornados

Det finns ytterligare "kusiner" av tornados, som sker under vissa villkor. Firewhirls, även kallad firenadoes, hända eld under skog infernon och vulkanutbrott. Virvlande kolumnerna eld och värme, rök eller en kombination av eld och rök, likna en tornado och kan har associerat vindar med hastigheter på över 100 mph. öknar och andra torra, varma områden ger upphov till damm djävlar, virvlande kolumner av damm som generellt inte färdas snabbare än 25 mph. En gustnado tornado fått sitt namn från det faktum den bildar på vindpust framsidan eller framkanten av ett åskväder kallras. Det är allmänt kortvarig, med dess rotation spinning uppåt efter början på ytan.