Vilda bergamott Information

Wild Bergamott (Monarda fistulosa) är en perenn wildflower hemma i USA. Denna växt är också känd som temyntor. Förutom att vara en attraktiv dekorativ växt, har den både medicinska och kulinariska användningsområden.

Identifiering

Vilda bergamott kan nå så högt som 5 fot, enligt webbplatsen Lady Bird Johnson Wildflower centrum. Vilda bergamott anläggningen har pompom-formade, lila-rosa blommor och tunna, smala, gråaktiga-gröna blad med sågtandade kanter och en aromatisk mintliknande lukt.

Historia

Enligt Förenta staternas Department of Agriculture användes wild bergamott för både medicinska och kulinariska ändamål av native nordamerikanska stammar. Till exempel, använde Cherokee, Tewaindian och Ojibwe den för att behandla huvudvärk, medan Winnebago och Menomini stammar använde den för förkylning och hosta.

Fördelar

Montana växtliv hemsida påstår att blad och blommor av wild bergamott växten är ätliga. Bladen kan göras i en te eller brukade lägga smak till sallader. Webbplatsen tyder dessutom på att tymol, den ledande ingrediensen i antiseptisk munvatten, är ur wild bergamott anläggningen.