Vikten av granar

Vikten av granar

De olika djurarter som fir producera några av de mest majestätiska och attraktiva evergreens i Nordamerika. Vissa arter som ofta finns i bergskedjor, och uppnå en höjd av 200 fot. Sanna granar hör till släktet Abies och familjen furu. Andra träd som brukar kallas granar, som douglasgran eller hemlock fir, tillhöra andra släkten, och forskarna anser inte att klassificera dem som granar. Granar har en mängd viktiga användningar i landskapsplanering, konstruktion och produkttillverkning, samt en lång historia som ett naturläkemedel.

Wood

Granar har kommersiellt värde som timmer, även om deras trä har vissa brister såsom en låg motståndskraft mot röta. FIR timmer ger stora mängder pappersmassa papper framställning. Plywood tillverkning använder fir. FIR timmer ofta finner bruk som en inomhus efterbehandling trä där den inte utsätts för elementen. Låda och rutan tillverkare använder granträ. Granträ accepterar färg lätt och fungerar enkelt.

Läkemedel

Gran har en lång historia av medicinsk användning, särskilt av indianer. Penobscot stammen används fir tree tuggummi för att läka skärsår och sår. Andra stammar har använt avkok från barken harts och nålar för att behandla problem med lungorna. Kwakiutl för rötterna för att behandla munsår, enligt Purdue University. Vissa indianer badar i en infusion från trädets lövverk att lindra gemensamma bekymmer eller artrit.

Christmas

Vissa fir arter göra utmärkt julgranar. Den vita granen (Abies concolor) är en av de mer långvariga julgranar, vilket gör den populär i hela semesterperioden. Frasier fir, finns främst i östra USA, har också betydande kommersiell betydelse som en julgran. En annan framstående fir, balsam fir, är en gemensam julgran i nordöstra.

Diverse

Hartser från barken används i tvål och plast tillverkning, enligt den "populära encyklopedi av växter". Bladverk och tillväxt vanan att många fir arter, såsom den vita granen, gör dem önskvärt liggande träd. Växande dem som förlaga träd ger snarare än massa planteringar oftast bäst resultat. Kanada balsam, en typ av terpentin används av mikroskopet tekniker, kommer från kådan av balsam fir.