Växande Hermodactylus Tuberosus

Hermodactylus tuberosus, känd som ormens huvud iris eller änka iris, var en gång betraktas som del av familjen nära besläktade, men är nu ett eget släkte. Den växer och sprider sig med underjordiska rhizom system av rotknölar eller lökar, som tjäna som medel för dess förökning. Blom är attraktiva och doftande, likna Iris och används ofta för snittblommor. Bladen är gräsbevuxen och visas som en grå-grön färg medan blommorna är gröna med levande lila märken. Anläggningen når 8 till 16 inches tall. Denna Medelhavet arter trivs i klimat med regniga vintrar och torra somrar.

Instruktioner

•Välj en plantering plats i full sol med något basisk jord (högt pH). Jorden bör vara måttligt bördiga och väl dränerande, idealiskt i ett delvis skyddade läge att skydda mot stark vind. Änka Iris kan frodas även i fattiga, kalkhaltig jord. För att förbättra dränering, blanda sand in i smutsa.

•Plant knölar i marken på ett djup av 4 inches under hösten eller tidigt på våren och täck med jord. När få rotknölar för plantering, Välj fast och knubbig dem snarare än de som är vissnade eller torka. Dessa växter kan också växa i containrar.

•Förse massor av fukt, särskilt under höst och vinter, om regn inte är gott. Låt jorden torka ut och få massor av sol på sommaren. Bladverket kan dö under dessa varma, torra tider. Dessa förhållanden liknar medelhavsklimatet som denna växt är bekant.

•Divide knölar på sommaren när de blir täta och klampade. Änka iris växer med krypande rotknölar rötter som visas i ett finger-liknande sätt. Dess namn betyder "Finger av Hermes," som är tänkt att beskriva detta rotsystem. Blommande kolonier ta ungefär ett år att utveckla efter plantering.

•Använd kompost runt rötterna av anläggningen för att skydda dem under vintern.

Tips & varningar

  • Odla dessa blommor tillsammans med följeslagare växter, inklusive reticultata Iris, tidig krokusar och snödroppar. Dvärg Rhododendron är idealiska för att ge stöd för att änkan Iris, som böjer lätt i vinden.
  • Blommorna kommer till sen vinter till tidig vår och kan skäras för inomhus vas. Växtens blommor har en doft som förbättrar i varma, soliga förhållanden.
  • Blomma produktionen ökas av torra somrar, som uppmuntrar dvala. Skydda växter från för mycket fukt under denna tid.