Varför får jag bruna fläckar på bladen på mina tomatplantor?

Fula bruna fläckar på tomat bladen är resultatet av en vanlig svamp, Alternaria Alternaria. Medan svampen bär namnet "torrfläcksjukan," University of Connecticut påpekar att kan det slå till när som helst under en växtens utveckling. Om det har upptäcks tidigt och behandlas, tomatplantor kan överleva, men i mycket fuktigt klimat, chanserna minska kraftigt.

Identifiera

Enligt tillägget University of Illinois, bruna fläckar på tomatplantor börjar den lägre blad och arbeta sig upp växten. Fläckarna är brun till svart och visas i en mål-liknande form, att nå ½ tum till en tum i diameter.

Mest mottagliga sorter

Medan många sorter av tomat kan ge efter för sjukdomen, finns det ett par undantag. University of Illinois förlängningen påpekar att Supersonic och Roma tomater är mindre mottagliga för sjukdomen. Colorado State University förlängning noterar att äldre bladen av tomatplantor oftare drabbas av sjukdomen.

Förebyggande

En av de bästa sätten att förebygga torrfläcksjukan upprepas i en efterföljande växtsäsong är att använda en annan plantering webbplats. Ge växter mycket plats genom att tillhandahålla tillräckligt avstånd för att förbättra luftcirkulationen runt bladen. Avståndet varierar beroende på metoden av kultur och hur en viss mängd tomat växer. Till exempel, förklarar University of Illinois förlängningen att dvärg växter är fördelade 12 inches isär, medan vissa obestämt, kraftigt växande sorter behöver upp till 4 fot mellan växter. Colorado State University rekommenderar inte använder overhead bevattning för att begränsa leaf wetness.

Behandling av

Colorado State University förlängning är den bästa kontrollen sanitet. Ta bort alla angripna blad som har fallit till marken, eftersom sjukdomen kommer att spridas som det overwinters om leaf avfall. Växter som är kraftigt angripna kan behandlas med en svavel damm.