Vård av sidengardiner

Sidengardiner är den lyxigaste av gardiner och de ger en elegant aspekt till din room design. Silk fönsterbehandlingar är lätt skiljas från andra material med skarpa, skrynkligt utseende och reflektion av ljus. Men med skönhet kommer underhåll, som sidengardiner kräver särskild omsorg.

Historia

Sidentyg har funnits i århundraden. I själva verket bevis för silk använda går tillbaka till 3000 F.Kr. Silk upptäcktes i Kina, med kredit för upptäckten kommer att kejsarinnan Si Ling Chi, som hade en silkworm kokong falla i hennes kopp te. Eftersom hon bort kokong, upptäckte hon som var gjord av en vacker fiber. Kineserna behöll hemligheten med hur silk gjordes för många år tills hemligheten var enligt uppgift smugglades in i Indien av en kinesisk prinsessa som gifte sig med en indisk prins. Silke produceras för närvarande över hela världen.

Tvättbarhet

Innan du försöker tvätta sidengardiner, måste du först testa den så att den kan tvättas. Medan sidengardiner rättvis bättre med handtvätt, finns det flera saker som kan hindra dig från handtvätt dem. Vissa silks kan krympa eller ändra konsistens. Foder som bifogas i siden kan krympa eller ändra form. Sidengardiner med trim och andra utsmyckningar kan inte vara tvättbar. Innan du försöker tvätta sidengardiner, testa en dold avsnitt för att se hur den reagerar på vatten. Om möjligt, när man har siden gardiner gjorda, testa prov tyger så du kan välja sidentyg som du kommer att kunna tvätta.

Handtvätt

Om du har fastställt att din sidengardiner kan tvättas, kan du lämna tvätta den i ett badkar. Det finns flera tvättmedel alternativ för tvättning av silke. Vissa använder dyra silk rengöringsmedel, andra använder mild schampo. Att vara rädda, gör Woolite en bra pålitlig tvättmedel för siden.

Om du vill tvätta gardinerna, Blötlägg dem i varmt vatten och diskmedel. Efter blötläggning, skölj gardiner med kallt vatten. Gör en andra skölj genom att fylla badkaret med kallt vatten och lägga till en kopp ättika, då blöta gardinerna i denna lösning att ta bort alla tvålrester som kan störa glans av tyget. Skölj gardinerna gång i rent vatten.

Torkning

Sidengardiner måste läggas platt för att torka och aldrig vred. För att ta bort överflödigt vatten, rulla gardiner i handdukar innan du lägger det platt på rena handdukar. Stänga gardiner så att de torkar jämnt.

Rynkor

Handtvättat silke kommer att rynka lite. För att ta bort rynkor, järn dem på insidan medan gardinerna är fuktig. Järnet ska vara på en låg värme inställning. Försök inte att ånga sidengardiner eftersom du kan orsaka krympning och vattenstämplar.

Kemtvätt

Om handtvätt inte är möjligt, kommer att Kemtvätt hålla din sidentyg i gott skick. Shoppa runt för att hitta en kemtvätt som tävlar i rengöring sidentyger och har honom eller henne utvärdera gardiner att berätta om det kan rengöras. Det finns ingen anledning att betala för en rengöring jobb som kommer att vara ineffektiva.

Skydd från solen

Förutom städning dina sidengardiner, måste du också skydda dem från elementen. De flesta särskilt måste du skydda sidengardiner från överdriven solen. Sidengardiner kommer att blekna och bli missfärgade i solen och de kan även ruttna efter långvarig exponering. För att förhindra detta, bör vara fodrad sidengardiner, eller du ska hänga en rena gardiner bakom sidengardiner att skydda dem från solen. Det kan också vara klokt att använda sidengardiner strikt för sidopaneler för att hålla dem borta från direkt solljus.