Vad slags svamp som växer på frukt?

Vad slags svamp som växer på frukt?

Svamp är en naturlig del av miljön, och finns i nästan alla regioner i världen. Det finns massor av svamp arter som kan påverka fruktträd, och ett stort utbud som kommer att påverka frukt själva. De flesta svampar som påverkar frukt växer bäst i varmt väder och kommer att sprida sig snabbare på mjuka frukter som persikor och jordgubbar, än hårda frukter. Vissa mögel sorter göra bättre på frukt än andra.

Alternaria

Det finns nästan 300 arter av Alternaria, en av de vanligaste postharvest infektionerna av frukt grödor. Svampen kommer att uppträda med insjunkna lesioner på frukt följt av en gråaktig gröna massa sporer som täcker ytan av frukten. Liknande skador kan förekomma på blad, vanligen med en röd-brun nyans. Svampen kan orsaka allergi-liknande symptom för de flesta människor, dock enligt National Institutes of Health, kan leda till astma, infektioner och andra problem för personer med försvagat immunsystem.

Anthracnose

Anthracnos påverkar frukter och växter, och orsakar infekterade frukt att utveckla massa orange sporer. Detta är främst ett problem postharvest enligt Ohio State University, frukt förvaras i rumstemperatur kan ge symptom i två dagar. Svampen är också kända för att producera bruna skador på fortplantningsorganen och kan spridas till bladen.

Botrytis

En typ av grå mögel, Botrytis är ett ganska vanligt problem på druvor, jordgubbar och hallon. Milda temperaturer och luftfuktighet främja tillväxt och kommer vanligtvis in växten genom nedskärningar eller sår. Svampen börjar på bladen och arbeta sig upp stammen till frukt. Infekterad frukt kommer att utveckla fläckar av grå-vit sporer innan du slår mjuk och ruttnande. Odlare bör hålla ett öga på äldre tillväxt, eftersom det är oftast först påverkas.

Rhizopus

Det finns cirka 50 arter av Rhizopus, av vilka påverkar djur, medan andra rikta frukt. R. arrhizus och R. artocarpi är de två vanligaste formerna som angriper frukt, och är mest problematiska på mogna äpplen. Den presenterar som svart-grå sporer som angriper sår i huden. Vid förtäring, kan svampen orsaka infektioner hos människor som kan vara dödlig.

Geotrichum

Geotrichum är en typ av grön mögel som orsakar problem främst i citrusfrukter. Det finns flera sorter av Geotrichum svampen, varav de flesta kan orsaka infektion vid inandning. Det är en opportunistisk svamp som kommer att infektera genom nedskärningar eller hål i skalet. Det är en snabb odlare som producerar en pudrig svamp med en vit färg som kommer att bli grön över tiden. Förtäring kan leda till allvarlig infektion för dem som är nedsatt immunförsvar.