Vad slags buskar locka bina?

Bin är en viktig del av miljön, och en viktig del av växten produktivitet. Dessa insekter stöd i pollinerande blommor, frukt och grönsaker, vilket gör dem nödvändiga inom jordbruket. Varje trädgård kräver pollinatörer, och det finns ett antal faktorer som bidrar till att göra en trädgård bee-vänlig. Bland de viktigaste är anläggningen urval, vilket bör inbegripa minst ett par växter kända för att locka bina.

Agastache

Agastache är en flerårig ört som finns i mer än ett dussin typer. Denna anläggning producerar prålig, doftande blommor som lockar ett antal pollinatörer, oftast kolibrier och bin. Agastache blommor trumpet-formas och finns i tre huvudsakliga färger: orange och rosa, som gynnas av kolibrier, och blått, som lockar fjärilar och bin. De flesta sorter av Agastache är härdiga odlare och kommer att producera ett stort antal blommor under hela anläggningen. De bör vara planterade i områden med fullständig eller partiell sol och väl dränerande jord, och när väl etablerat kräver lite mer än enstaka djupt vattning.

Lavendel

Lavendel finns i nästan ett dussin typer. Beroende på den växande regionen, kommer den att producera färg nästan året runt, vilket ger visuella intresse till trädgården. Oavsett vilken typ producerar lavendel doftande nektar som är attraktiv för bina. Lavendel är en perenn buske som kan nå lika lång som 30 inches. Den producerar grå-gröna blad och spikar av lila små blommor. Den bör planteras i ett område med fullständig eller partiell sol, i en ljus, väldränerad jord som är något basiskt. Det går inte bra i kylan, så det bör föras inomhus under höst och vinter. Lavendel är estetiskt tilltalande men är också mycket funktionella: dess doft är vanligt i aromterapi för att få sova, och dess blad och blommor kan användas för att smaksätta bakverk och te.

Mint

Mint är en populär smaksättare ört i köket, och används rikligt i kommersiella produkter från godis till tandkräm. Det är ganska lätt att växa, och kommer att göra bra i bara om någon typ av jord, men gynnar områden med fuktig jord och måttliga mängder av näringsämnen. Mint kommer trivas så långt norrut som zon 5 men måste skyddas från frost. Dessa växter trivs i skugga eller områden med stippled solljus och producera en tät marktäckare som kan bli invasiva om inte kontrolleras. Anläggningens stark doft och små vita blommar lockar bin, vilket gör det ett idealiskt val för en bee-vänlig trädgård.

Rosmarin

Traditionella rosmarin är en varma vädret växt infödda till Medelhavet, men moderna sorter har gjort det möjligt att plantera rosmarin så långt norrut som zon 5. Det är oftast används som en ört för matlagning, men kan också användas för att smaksätta te. Denna anläggning kräver full sol och en något basiskt jord att frodas. Den har en woody utseende och en stark doft som lockar pollinatörer, särskilt bin. Rosmarin är ganska härdig, men bör förses med väl dränerande jord, eftersom stående vatten kan orsaka roten eller blad skador.