Vad orsakar aska luktar i eldstäder?

Vad orsakar aska luktar i eldstäder?

Brinnande trä i en öppen spis tillverkar olika typer av resterna. Vissa ta form av små förkolnade glöd eller kol, medan resten blir till aska som håller fast eldstad väggarna, rosten och spis golvet eller härd. Om inte rensas ut regelbundet, dessa askgrå kvarlevor kan släppa ut en stark, otrevlig lukt som så småningom genomsyrar andra objekt i rummet, såsom klädsel och draperier.

Orsakar

Ved brinner på olika priser beroende på hur bra det var kryddat, eller får torka, och hur mycket fukt finns kvar i dess fibrer. Torr, rutinerade trä producerar mycket lite biprodukt, medan trä med en högre vattenhalt inte brinner alltid till aska. Vad finns kvar efter branden avtagit släpper en lukt som resultatet av en kombination av oförbrända gaser och förkolnade trä resterna. Den mer fasta oförbränt material kvar efter en brand, desto starkare aska lukten är, ett problem som förvärras som sängen av aska och död kolen fördjupar. Yttre fukt kan också intensifiera aska-luktar, liksom en skorsten eller rökkanal som är för kort och ger inte tillräckligt utkast för att rita lukter.

Effekter

Över tiden, spis aska inte bara ackumuleras på härden men också klamrar sig fast vid väggar, vilket illustreras av mörka Sotiga fläckar på murverket. Att hålla spjället stängt när spisen inte används minimerar aska-luktar, eftersom detta förhindrar downdrafts, som i huvudsak är blåst åtgärden flytta tillbaka ner genom skorstenen och ut i rummet. Inte bara gör detta förvärra problemet lukt, men också kan också blåsa aska och sot ur härden och in i rummet, nedsmutsning golv, mattor och möbler.

Underhåll

Svepande spis härden regelbundet mellan brännskador är det mest effektiva sättet att minimera aska luktar eller eliminera det helt. Rengöring en öppen spis är ett kladdigt jobb men blir mindre ju oftare det är gjort. Rengöringsmedel är tillgängliga för att göra kort arbete i det, men många hushållsprodukter är lika effektivt, inklusive rengöringsmedel eller tvål. Trinatriumfosfat, eller TSP, är också effektivt mot ens tjocka avlagringar av aska som, om den lämnas obehandlad kan bygga in i ett tjockt lager av kreosot som är mycket svårare att ta bort.

Förebyggande åtgärder

Eldstad underhåll börjar med bara svepande härden ren så ofta som möjligt, med en öppen spis borste och aska hink eller dammsugare våt-torr med en ren väska. Alltid avyttra askan säkert utanför bort från huset, så det inte är alltid möjligt att upptäcka små glöd som fortfarande kan producera en gnista. Den bästa förebyggande är att bränna endast rutinerade trä, som detta resulterar i minst mängd aska ackumulation och bidra inte till att kreosot uppbyggd.