Vad lockar pollinerare till blommor?

Vad lockar pollinerare till blommor?

Pollinatörer överföra pollen från en blomma till en annan, ofta samtidigt som livnär sig på nektar från blomman. Förhållandet mellan blommor och pollinatörer är ett exempel på mutualism, där båda parter nytta av utbytet.

Typer

Vind-pollineras blommorna är oftast grå; eftersom de tjänar ingenting genom att vara färgglada eller särskiljande, väljer evolution ofta för vanligt och oansenliga blommor i växter som förlitar sig på vinden. Blommorna pollineras av insekter, fåglar eller fladdermöss, måste dock locka sina gäster. De tekniker som de använder för att göra det beror på vilken typ av blomma och pollinerare.

Funktioner

Blommorna pollineras av bin använda ljusa färger som gult och blått--inte röd, sedan röda verkar tråkig för bin. Till skillnad från människor, kan bina se i ultraviolett också, så bi-pollineras blommorna ibland har markeringar som inte syns till människor. Blommorna pollineras av fjärilar är ofta sött doftande sedan fjärilar, som bin, kan upptäcka doft. Fågel-pollineras blommorna är ofta stora och ljusa gul eller röd, eftersom dessa färger fånga en fågels uppmärksamhet, men de är sällan doftande eftersom fåglar saknar en stark känsla av lukt.

Kul att

Några sällsynta blommor förlita sig på mer ovanliga pollinatörer-- och därmed å även mer ovanliga funktioner. Fluga-pollineras blommorna är röd som kött och har en lukt som ruttnande lik. Bat-pollineras blommorna liknar moth-pollineras blommorna och måste också, naturligtvis, hålla öppet på natten.