Vad klimat odlas ärtor i?

Vad klimat odlas ärtor i?

Ärter växer i de flesta klimat men säsongen kan variera, beroende på temperaturen och vädret i din plats. Förstå grundläggande climatic behov av pea anläggningen kan du välja den bästa plantering tid. I vissa klimat, du kan växa mer än en gröda av ärtor varje år, men generellt en säsong ger de bästa förutsättningarna för största möjliga skörd.

Temperaturen

Ärter föredrar svalt väder och jord. Växterna tål lätt frost men en tung frost kan döda vinstockarna. Temperaturer över 85 grader Fahrenheit också orsaka ärt vinrankorna att vissna och dö. Det tar ungefär 60 dagar för de flesta ärtväxter att bli fullt produktivt. Skörden fortsätter så länge temperaturen är tillräckligt låg. Klimat som försörjer två månader i följd eller mer av temperaturer mellan 55 och 65 F ger de bästa odlingsförhållanden och skörda möjlighet för ärtväxter.

Solljus

Full sol under svalväxande dagar garanterar bästa blomning och pod produktion. I varmare klimat, ärtorna kan tolerera vissa afternoon skuggning för att skydda dem från värmen, men vinrankorna kan inte producera lika bra som de gör i en cool, full sol klimat. Shading smutsa kan hjälpa hålla rötter sval samtidigt förse växterna med nödvändiga solljuset. Använda en ekologisk marktäckning för att hålla fukten i marken och rötter sval i klimat där jorden tenderar att värma upp snabbt.

Vind och väta

De flesta ärt sorter växer som klättring vinrankor, vilket gör dem utsatta för vind skador. Om du växer ärtor i ett blåsigt klimat, plantera vinstockar i ett område som skyddas mot kraftiga vindar när det är möjligt. En säkert spaljé som inte kommer att blåsa över hjälper också hålla ärtorna upprätt och skyddas. Kompakt buske växter är också tillgänglig som är bättre på att stå emot vinden. Kalla vindar och lätta frost efter ärtväxter börjar blomma är mest skada, sedan frost orsakar blommorna att släppa och skida är inte inställda. Täcka vinstockarna med en frost filt om en frost förväntas efter ärtorna börjar blomma.

Säsongsbetonade överväganden

Cool vårvädret kan tyckas vara en perfekt tid att odla ärter, men det beror på din klimat. I områden där temperaturerna varm snabbt i början av sommaren, kan du bara har en kortlivad ärt gröda. Våta fjädrar kan också döda ärtorna förtidigt. Vått väder resulterar i mindre solljus och hög fukt, som kan orsaka mögel problem på ärtorna. Hösten får föreskriva ett bättre klimat ärtorna eftersom temperaturer ofta fortfarande svalare under en längre period. Hösten ger normalt mindre nederbörd och mer solljus, beroende på ditt område. I milda klimat som sällan upplever frost, överväga att odla ärter som en vinter gröda.