Vad göra med fänkål Weed

Vad göra med fänkål Weed

Fänkål (Foeniculum vulgare) är en aromatisk perenn ört vanligtvis odlas för de söta, lakrits smaksatt gröna och frön. Ibland om du tittar i dagligvaruhandeln, du kommer att märka en liknande anläggning men med en stor uppsvällda bas. Finocchio eller Florens fänkål är en annan typ av fänkål men ofta listade felaktigt som anis. Fänkål anläggningen är en utmärkt växt att hålla i din örtagård för sina många användningsområden, även om California klassificerar anläggningen som en skadliga ogräs.

Mat

Fänkål lägger en söt licoricelike smak till livsmedel. Alla delar av växten är ätliga. Italiensk korv har fänkålsfrön som en krydda; Bladen är bra för fräschar upp fiskrätter samt en frisk förutom ost smörfettsprodukter. Prova att lägga hackad fänkål till soppor för en distinkt smak. Kockar använder färsk fänkål i grönsallader--både gröna och stjälkar.

Blomsterarrangemang

Lägg till några fänkål ormbunksblad till din fräscha blomsterarrangemang. Den lätta och fjäderlätt kvalitet av bladen fungera som en tilltalande kontrast mot de starka stjälkarna av de flesta blommor. Mörkgröna fänkålen lägger också till en stark färg som ska användas som bakgrund för färgglada blommor. Om du behöver en skvätt gula blommor att piffa upp en blomvas, skär en stam av blommande fänkål.

Trädgård

Hålla fänkål i din trädgård för att locka nyttiga insekter. Fänkål, med dess fina blad och lacy blommor är en släkting till familjen morot och Välkommen stopp för nyckelpigor, getingar, fjärilar och nätvingar. Dessa buggar offer på skadliga insekter att förstöra trädgårdsväxter och sprider sjukdomar.

Frön

Frön av fänkål weed innehåller en stor mängd alfapinen. Detta är en förening som också finns i tea tree-olja. Det bidrar till att förbättra libido, kan fungera som ett syntetiskt östrogen och hjälper till att lossa slem. Grekerna använde den för att minska effekterna av astma och andra andningsbesvär. Andra föreningar i fröna hjälp med överskjutande gas hos vuxna och lindra kolik hos spädbarn.