Vad äter buskar?

Vad äter buskar?

Alla organismer behöver energi och vissa grundläggande näring för att överleva. Många organismer hitta dessa resurser genom att äta andra organismer. Buskar fungerar som näring för många växtätare--som ibland kan vara ett problem för trädgårdsmästare.

Typer

Olika typer av buskar kommit under attack från olika växtätare. Rådjur betar på många buskar som golden vinbär och chokecherry, till exempel, men är mycket mindre sannolikt att beta på en yucca. Många buskar har utvecklats anpassningar som hjälper till att försvara dem mot växtätare; Japansk liguster, exempelvis är giftiga för hästar.

Stora djur

Hjortar, älgar, harar, kaniner, får och getter är alla gemensamma växtätare som kan beta på buskar, beroende på art av buske. I vissa ekosystem, kan buskar komma under attack från andra växtätare som antilop och noshörning. Fåglar äter också frön och bär av några buskar.

Insekt växtätare

Buskar kan också falla offer för insekt växtätare som bladlöss och larver. Ett brett utbud av olika insekter äta buskar, och många av dessa insekter trädgård eller jordbruket skadedjur.