Vad är skillnaden mellan epoxi & metan emalj?

Varje färg jobb har knutna till slitage, förutom visuella intryck. Epoxifärg torkar till en tuff och hård yta som fungerar bra på garage golv, till exempel. Fina med emalj är att det torkar till en blank yta, vilket gör det fungerar bra för målning kylskåp och andra apparater. Det är viktigt att förstå de grundläggande kemiska skillnaderna i de två ämnen som färg, så du kan välja vad som är bäst för ditt projekt. Tänk på att epoxi färg är dock ganska dyra. Använd inte epoxi om du verkligen behöver en super tuffa yta.

Grundläggande komponenter

Epoxifärg skiljer sig från andra färg eftersom den innehåller hartser. Harts kommer från växter, såsom tallar, och torkar till en öppen, blank finish. Emalj måla görs från lösningsmedel och bindemedel som torkar till en blank yta, men den innehåller inte kåda.

Metan i emalj

Emalj måla innehåller metan, som är ett lösningsmedel. Metan är ett kolväte som är färglös och luktfri. Metan är faktiskt en av jordens växthusgaser--förekommer naturligt i vår miljö. Det ger emalj måla sin jämnhet.

Epoxi användningsområden och kostnader

Kostnaden för epoxi är betydande, så använd den för "industriell användning" arbeten såsom målning en lager golv eller carport golvyta. Körning på målade epoxi yta eller rullande tung utrustning kommer inte buckla eller marker. Emalj färg, dock kan även om visuellt tilltalande och glänsande, enkelt sticka för att tröttna slitbanor och lossna.

Särskilda projekt

Du kan använda båda typer av färg i vissa situationer. Till exempel, om du bygger en plywood båt, kan du fylla sömmar med en epoxi blandning och måla resten av plywood med emalj.

Ansökan skillnader

Du kan borsta på emalj måla eller använda det från en sprayburk. Epoxi, som har tillsatser som ger ett "inte-slira" konsistens, är svårt för en DIY ansökan. Rulla den på ett garage golv, exempelvis är ett jobb för någon utbildad för att göra detta som äger tillämpas korrekt verktyg. Tillämpa epoxi för en jämn yta kräver särskilda torktider mellan rockar också.

Projekt med metall

Emalj används för att ge en blank täckfärg, så att det fungerar bra på en elektrisk utbud eller kylskåp gjord av metall. Metallytor som får intensiv slitage, såsom metall delar av broar, kommer att kräva epoxi som appliceras som en pulverlack och sedan bakas på. Du kan använda epoxi på projekt att gå med metaller, trä eller plast eftersom det har självhäftande egenskaper. De kemiska komponenterna av epoxi innehåller en härdare som lägger till seghet och resiliency harts ger.