Vad är skillnaden mellan Blue Ice Cypress & Carolina safir Cypress?

Känd som slät eller Arizona cypress eller Cupressus arizonica var. glauca, växer denna vintergröna, torka-toleranta barrträd upp till 40 fot lång och 25 fot bred, med en pyramidal silhuett. Sorter blå is och Carolina Sapphire är mindre-mogna kloner som visar mer blåaktig färg på deras stripig, luftiga sprayer av nålar. Även om kräfta sjukdomar är besvärande för alla Arizona cypresser, minskar varmt väder, väldränerad jord och låg luftfuktighet risken för sjukdom och röta.

Ursprung

Många sorter är födde upp i Australien och Nya Zeeland. Blå is har sitt ursprung som en chans fröplanta i Nya Zeeland 1960. Som växte, blev dess dekorativa egenskaper mer uppenbar. Blå is var inte allmänt propageras och säljs i plantskolor förrän i mitten av 1980-talet. Carolina safir, som namnet antyder, sitt ursprung i Förenta staterna. Också i början av 1960 fick en chans planta med prydnadsväxter funktioner upp ögonen för trädgårdsodlare i Ward, South Carolina. 1968, Carolina Sapphire utvärderas, hette och sprids vid Clemson University och sedan förs in i barnkammaren handeln till salu.

Storlek och vana

Jämfört med vilda form av Arizona cypress, är både Blue Ice och Carolina Sapphire mycket mindre och smalare när mogna. Båda växa 15 till 25 fot lång, men Blue Ice är ett maximum av 12 till 15 fot bred, medan Carolina Sapphire mogna bredd är omkring 10 till 12 fot. När unga, har Blue Ice en kompakt, tät förgrening och bladverk som senare blir något mer luftig. Däremot Carolina Sapphire är ganska öppet och luftigt i siluett i Ungdom, och sedan fyller med åldern med massor av fin struktur nålar.

Lövverk

Amerikanska woody växt expert Michael Dirr av University of Georgia säger att sorten Blue Ice har "icy-blå blad," med en ljus stål blå nyans på de lilla, taggig nålarna och att Carolina Sapphire nålar är silvrig-blå men närmare Silver-grå. Krossa bladen av antingen växt och njut av doftande oljor; Blå is nålar släpper en svag tall doft, medan Carolina Sapphire luktar som en kombination av citron och mint.

Andra insikt

Arizona cypresser är kända för sitt attraktiva rödaktig, flagnande bark som avslöjar en smidig underbark. Barken går vanligtvis obemärkt eftersom vintergröna nålar dölja grenar och stammen. Carolina Sapphire bark är rödbrun och Blue Ice beskrivs som körsbärsröd, enligt Nassau County Cooperative Extension Service i Florida. Både träd producerar fast, rundade, rödaktig brun kottar som finns kvar på växten i två år. Kottar kan kvarstå längre på blå is än på Carolina Sapphire.