Vad är Kaffer Lime?

Kaffer lime är en tropisk citrus växt som bär runda, gröna frukter med en ojämn, knotig yta. Bladen är mörkgröna och är till skillnad från bladen av citroner eller andra limefrukter eftersom de är långa och ledad, med ett mer spetsiga, tunna blad avsnitt anslöt sig till en rundad botten del. Blommorna är mycket väldoftande och bladen ge en robust citron-lime smak till maten.

Egenskaper

Kaffir lime blad och skal från lime frukt är aromater används i Sydostasien matlagning, särskilt i thailändska rätter. Trädet är litet och buskiga och växer långsamt till ca 5 fot hög i en behållare. Den har skarpa törnen. Storleken på bladen varierar från mindre än en tum till flera inches lång. Mer mogen bladen är en mörkare grön och föredrog för matlagning.

Matlagning

Bladen ger en söt, lemony doft och unik smak till soppor, sallader, curryrätter och wokade rätter. Skalet är ännu mer aromatiska och används i thailändska curryrätter, skilja dem från indiska curryrätter. Zest är en ingrediens i fiskkakor och kryddiga grytor. Saften anses alltför parfymerade för delikat rätter, där det kan övermanna andra smaker.

Växande

I klimat som inte är tropiska, odla kaffirlimeblad i kruka utomhus på sommaren och ta den inomhus till ett soligt fönster i höst att tillbringa vintern. Det behöver sex timmar direkt sol, helst på morgonen eller sent på eftermiddagen, och vanliga applikationer av citrus gödselmedel. Låt jorden torka ut mellan vattningarna och bada sen väl. För bästa resultat börja med en mogen planta i en 5-gallon kruka. Se för bladlöss, skala och leaf gruvarbetare och behandla omedelbart.

Andra användningsområden

I Sydostasien är kaffir lime och blad en ingrediens i rengöringsmedel; de anses en naturlig deodorizer. Juice, blandat med några korn av tvättmedel, är en effektiv naturlig blekmedel för att ta bort fläckar. Saften används också i schampo, för att borsta tänderna och som ett insektsmedel. Eteriska oljor används i salvor.