Vad är fast trä fanera?

Vad är fast trä fanera?

För mer än ett århundrade, har tunna lager av massivt trä med distinkta korn eller färg använts att täcka mindre önskvärda skogen för att få ett visst bestämt utseende. Detta tunna skikt kallas fanér. Tekniken användes ofta till mask sämre fast woods, som Gran eller tall, med mer önskvärt woods, såsom ek i äldre möbler. Fanér kan kör allt från fina möbler till skräp. Under de senaste åren förtjänat fanér ett rykte som billigt på grund av dess användning som en beläggning på medium density fiberboard, eller MDF och andra tillverkade produkter.

Träfanér

Träfanér görs av skivning eller skalar mycket tunna skikt, vanligtvis 1/16 tum, från en logg som har kokt eller indränkt i varmt vatten för att lossa säden för att förhindra att riva. Det kan köpas eller gjort i butiken med en bandsåg. RAW fanér kommer i smala bitar, precis som snitt från loggen. Pappersklädd och lim-backed faner kommer i stora 4-av-8-fots ark och smala rullar för fanering materiella kanter.

Fanér på massivt trä

Fanér kan följas olika substrat, eller basmaterial. När tillämpas korrekt till massivt trä, kan en bra fernissa pågå så länge som dess grundmaterial. Massivt trä under har liknande egenskaper, så att de kan svälla och krympa tillsammans med förändringar i luftfuktighet. De svarar också på samma sätt för att färga och avsluta produkter, vilket ger ett mer enhetligt utseende.

Fanér på tillverkade trä

Mycket av dagens massproducerade möbler gör gott om användning av spånskivor och andra tillverkade produkter. Medan en bra bond kan göras mellan dessa och faner, är det inte så stabilt. Tillverkad trä tenderar att reagera mer drastiskt på förändringar i luftfuktighet och temperatur, och är styvare än massivt trä, att göra obligationen mindre hållbara.

Fanér- och nackdelar

Många av skogen används i fanér tillverkning har vackra och unika exotiska kärnor. Dessa skogar gör vackra möbler, men många är alltför instabil eller kostsamt att använda i timmer form. Tillämpar dessa faner till ett projekt kan låna ett konstnärskap som inte kanske är möjligt med massivt trä ensam.

Oavsett hur den tillämpas, gemensamt mellan faner och massivt trä kan aldrig vara perfekt och omfattas av misslyckande. Faner kan också skadas under slipning och är lättare skadas av inverkan än massivt trä.

Erkänner fanér kvalitetsmöbler

Erkänner fast trä fanera möbler är ganska enkel. Titta på botten och rygg kanterna på bordsskivor, lådor och hyllor. Massivt trä har alltid korn, medan MDF och partikel styrelsen inte. Dessa oexponerad kanter ska normalt inte vara fanerade. Om dessa områden avslöjar korn, är lappa massivt trä. De flesta nyare möbler har även etiketterna klistras på det avslöjar innehållet, och måste lista konstgjorda ingredienser. Inte vara rädd för att köpa kvalitet inbyggd fanerade möbler i båda fallen om det passar dina behov. Tillverkade produkter kan ge många års problemfri drift, men kan kräva olika underhåll och reparation förfaranden än massivt trä.