Vad är det gemensamma namnet för Portulaca Oleracea?

Vad är det gemensamma namnet för Portulaca Oleracea?

Portulaca oleracea är en örtartade ogräs som har många gemensamma namn, inklusive portulak, lilla jättelokan, fatweed, pursley och vilda portulaca. Anläggningen är inte hemma i USA, men den upptäcktes i Europa före 1500-talet. Växten är ibland misstas för Florida pusley (Richardia scabra).

Utseende

Portlak kännetecknas av köttiga, saftiga stjälkar och blad som skiftar i lila röd. Ovala eller skeda-formad saftiga bladen visas i täta klasar i slutet av anläggningens grenar. I sommaren och hösten visas små gula blommor med v-form kronblad. Vilda sorter brukar sprawl och sprids mer än de odlade, upprätta sorter som odlas allmänt i trädgårdar. Anläggningen växer från en enda pålrot.

Nutrition

Portlak är ätbara, med en grönsak som smak som påminner om vattenkrasse eller spenat. Järnrika, unga blad och stam tips av anläggningen kan ätas råa eller kokta som en köksväxt. Frön är också ätbara, och kan malas och användas i bröd. Växten innehåller höga halter av omega-3 fettsyror och protein. Portlak innehåller oxalsyra och hjärt Glykoside, som båda kan vara giftiga.

Användningsområden

Förutom sina kulinariska användningsområden används portlak ibland som medicinalväxt. Enligt Cornell universitet Institutionen för djur vetenskap, används portlak tillsammans med andra växter i Dominikanska republiken som en behandling för interna djur parasiter. Anläggningen används även som en blod cleanser. I Kina, har växten använts för förkylningar, sår och feber, bland andra krämpor. I Indien och Sudan, har växten använts som en sammandragande.

Habitat

Portlak är en frost-anbud växt som har naturaliserad flitigt i hela sydöstra USA. Anläggningen är mer sällsynt i svalare klimat, såsom Pacific Northwest, även om det växer i Kanada. Växten är ibland kommersiellt tillgängliga i franska frö hus och vegetabiliska kataloger. Portlak kan spridas genom utsäde eller stam fragment. Arizona listar portlak som ett förbjudet, skadliga ogräs på grund av dess invasiva tendenser.