Vad använda för att ta bort rost från en tvätt belastning?

Rostfläckar på kläder från arbetande runt rostiga metaller kan orsaka speciella problem i tvätt borttagning. Det finns ett flertal kommersiella kemikalier marknadsförs för att ta bort rostfläckar, men de är dyra, och några är frätande och måste hanteras med omsorg. Det finns sätt att ta bort rost med oxalsyra, vinäger, citron juice eller tvätt tvättmedel. Fläckar på varje plagg måste tas bort separat.

Syror ta bort rost

Rost är oxiderat järn. Olika syror används för att ta bort rostfläckar från metall. Många av dessa är för hård att använda på tyg, men mildare syror kan användas.

Sallad kristaller

En lösning av oxalsyra kristaller och vatten tar bort rostfläckar. Om du kan hitta oxalsyra, blanda 3 msk av kristaller i en pint vatten och gnugga in det i tyget med en svamp. Rengör syran med kallt vatten

Vinäger

Syran i ättika tar bort rost. Mätta rost fläcken med vinäger och sedan täcka med salt. Låt tyget sitter, och sedan gnugga försiktigt för hand och skölj i kallt vatten.

Citronsaft

Du kan använda citronsyra i citronsaft att ta bort rostfläckar i tyg. Försiktigt gnugga citronsaft i, sedan strö över salt. Efter syran har haft en chans att ta bort rost, tvätta tyget i kallt vatten.

Tvättmedel

Du kan också använda diskmedel för att ta bort rostfläckar. Använda en tandborste för att försiktigt gnugga en full styrka vanliga tvättmedel in i fibrerna av rost-färgade artikeln. Du försöker inte att ta bort fläcken, bara se till att tvättmedlet är helt absorberas in i tyget.

När fläcken är grundligt mättad med tvättmedel, rulla eller Vik den tätt. Lade det åt sidan för minst två dagar. Plagget blir fuktig. Du vill behålla det så, så att inte lägga den nära värme eller i solljus.

Under dessa två dagar bryter tvättmedel ner fläcken. Du bör sedan tvätta den i kallt vatten.

Varning

Om du använder kommersiella rost-borttagning kemikalier, vara noga med att följa anvisningarna på etiketten.

Du bör inte använda ett blekmedel att ta bort rostfläckar. Det kan förstärka missfärgning.