Utahs utrotningshotade växter

Utahs utrotningshotade växter

Mer än 300 sällsynta växtarter göra sina hem i Utah, och över två dussin listas av den federala regeringen som hotade eller utrotningshotade. Mänsklig verksamhet, inklusive urbana och industriella utveckling, tillsammans med spridningen av invasiva arter, är de främsta hoten mot dessa utrotningshotade växter.

Effekten av Microhabitats

Varierad topografi, geologi och klimat, allt från sun-bakat alkaliska öknar till snö-dränkt alpina bergstoppar, har ett stort antal växtarter utvecklats i Utah. Många av växterna är speciellt anpassade till de microhabitats där de finns, några av dem torra och medeltorra, och växer inte någon annanstans, att sätta dem på särskilda risk om deras ekologiska nisch är i fara. Förutom sin egen framtid är många av de hotade arterna avgörande för överlevnaden av andra arter i sina lokala miljöer.

Habitatförlust

Det största hotet mot Utah utrotningshotade växtarter är habitatförlust, enligt Utah infödda Plant Society. Stadsutbredning, industriell utveckling som gruv- och andra mänsklig påverkan på miljön sätta livsmiljöer för inhemska växter i riskzonen. Bland områdena med hög biologisk mångfald citerar UNPS som är under press är St George område, påverkas av bostadshus, Uinta Basin, där energiutveckling förekommer, och de foothill och dalen miljöerna längs den centrala Wasatch Front, där mycket av statens befolkning är koncentrerad.

Invasiva arter

Invasiva arter som tar över livsmiljöer, tränger ut inhemska arter utgör också en risk. Tamarisk, ryska oliv och cheatgrass har räknade in detta och ett nyare hot har ställts av Mrytle eller "donkey tail" spurge (Euphorbia myrsinites), en perenn vintergröna som blomstrar i soliga områden, särskilt varma, torra de med dålig jord. Spurge har tagit fart från omfattande bostads planteringar att sprida upp berget kanjoner. Användningen av bekämpningsmedel kan också hota inhemska växtarter genom att döda viktiga pollinatörer som bin.

Arter i fara

Enligt Utah Department of Natural Resources, från och med slutet av 2010 sammanlagt 25 Utah plantor var listad som "fara" eller "hotade" av US Fish and Wildlife Service inom ramen för lagen om utrotningshotade arter. Växter på listan omfattar en mängd olika typer, från Navajo Starr, finns en perenn med gräsliknande blad som växer mellan 3800 till 6,000 fot, till Barneby reed-senap, endast i två län på Colorado Plateau. Två hotade arter av kaktus är San Rafael kaktus och Wright fraktfartygens kaktus. Hotade och utrotningshotade blommor inkluderar Maguire nattljus och hösten smörblomma, som växer endast i Garfield County i dalen av floden Sevier.