Typer av tång & aska

Alger är en stor grupp av eukaryota, photosynthetic, växt-liknande organismer som klassificeras i riket Protista. Sjögräs är flercelliga, marina alger som är makroskopiska och finns på botten av havet eller bifogas fasta strukturer. När tång bränns, skapar det biprodukter av aska och jod. Samtidigt som förbränning av olika typer av alger inte producera olika typer av aska, har många användningsområden för aska över hela världen.

Bruna alger

Bruna alger, även känd som Phaeophyta, är en samling av flercelliga alger som finns i kallt vatten i den nordliga halvklotet. Bruna alger alger är kända för sin låga fetthalt och deras höga jodhalten. Termen kelp avser en ordning av bruna alger som brukar vara den största tång. En brun tång arter besläktade med kelp, Macrocystis, kan växa till en längd 200 fot. Kelp är en av mest utbredda av alla tång, och det är oftast den tång som bränns att producera aska. Andra bruna alger arter inkluderar Undaria pinnatifida och mängden fusiforme, eller Japan och den bevingade kelp, som finns nära Förenade kungariket.

Blågröna alger

Grönalger är kända som uppdelningen Chlorophyta, som omfattar ca 8 000 arter, men mest är mikroskopiska och är därför inte tång. Gröna alger innehåller klorofyll a och b och finns oftast i sötvatten. Den mest utbredda gröna tång är arter havet sallad. Havet sallad är en mat källor för många djur som manater och havet harar och några människor i Storbritannien, Kina, Irland och Japan. BBC har rapporterat att gröna alger kan avge en giftig gas, svavelväte, när det bryts ner, vilket kan vara dödligt.

Rödalger

Rödalger, klassificeras i stam Rhodophyta, är ofta flercelliga och makroskopiska arter av alger. Röd tång används i hela asiatiska och europeiska rätter och kan användas för att tillverka produkter som carrageenans, agar och andra tillsatser till livsmedel. Nori är en av de mest konsumerade röda havsalger. Rödalger bör inte brännas att producera aska eftersom även tillverkar skadliga ämnen som inte bör förtäras.

Ash

Brända bruna alger producerar soda ash, mestadels i form av den sammansatta natriumkarbonat. Burning kelp att producera aska var en gång en stor källa av glas- och tvål, som aska kan användas i båda dessa produkter. Ash har också använts för tillverkning av papper, massa, kemikalier och rengöringsmedel. Askan kvar har över från brinnande kelp använts som en källa till jod för att komplettera livsmedel och salt. Kalciumalginat, en kolhydrat som tas från ash, har använts för att tjockna produkter som gelé, tandkräm, salladsdressing och glass.