Trillium fakta

Trillium fakta

En tidig vår promenad i skogen kommer vanligtvis att presentera en matta av ljus, blommande trilliums. Native Nordamerika och Asien, trillium är en örtartade blommande perenn, en medlem av familjen lily och ståtar med mer än 40 arter. Kallas också wakerobin och birthroot, trivs trillium i de fuktiga, skuggiga områdena av skogsmark och blandade barrskogar. 1927 utsågs vit trillium den officiella blomman i provinsen Ontario i Kanada.

Blomman

Uppkallad efter det latinska ordet för tre (tres), trillium blomman har tre kronblad och anläggningen har tre foderblad, en tre-encelliga äggstock och tre blad. En enda blomma sitter stolt på toppen av varje växt och trilliums blomma vit, rosa eller röd från April till juni. Vissa sorter blommar tidigt på våren, innan robins avkastning, att ge dem namn wakerobin, och några sorter har Blom nedåt, under anläggningen bladen.

Stinkande Benjamin

Känd som stinkande Benjamin för den blomma obehaglig lukt, växer den röda trillium till 16 inches hög med en 2 1/2-tums-wide maroon/burgundy blomma på en stjälk som växer 7-tum långa blad. Roten till den röda trillium var en gång användes i barnsäng och gavs namnet bethroot, med tiden ändra till birthroot, och hela växten av den röda trillium gjordes i en salva och används för att behandla tumörer, sår och inflammation.

Växande Trilliums

Trilliums växa i sol, skugga och del skugga, med förkärlek till en skuggig plats. De gillar fuktig jord villkor och kommer gro till 1 till 3 fot hög, beroende på sort. Frön utvecklas på anläggningen sex veckor efter blomning, är redo att samla när mörka och sprids ofta genom myror eller möss. Lockas till frön, myror bära dem tillbaka till sina hem där de äter delen de gillar och sedan kasta fröet, där det gror i Myrans bördiga matrester.

Flytta Trilliums

När bort från marken, trilliums snabbt vissnesjuka och utsäde utveckling stannar. När flyttade till en annan plats, trillium kommer att ta år att återhämta sig från förändringen och kan inte överleva. En skyddad blomma på många områden, trillium kan inte tas bort utan tillstånd från staten, men om det finns en skuggig område att fylla, trilliums finns på många plantskolor.