Torka-toleranta buskar för att göra till en Topiary

Torka-toleranta buskar för att göra till en Topiary

Konsten att topiary kan vara så enkelt som beskärning av buskar i jordglober, eller kan det vara så komplicerat som utbildning krypande växter till en metall form eller forma buskar till nyckfull tecken. Lövträd evergreens, som liguster och buxbom, är bland de vanligaste buskarna används för topiary, men de kräver måttliga mängder av fukt och inte klassificeras som "torka." Även torka-toleranta växter kan behöva en extra vattning efter tunga beskärning eftersom fukt går förlorade genom de nyligen skära grenarna.

Fine-Needled Evergreens

Flera torka-toleranta evergreens svarar bra på beskärning och topiary. Kinesiska juniper är en upprätt, koniska träd med blå-grönt bladverk. Vänster unpruned, växer den 15 till 25 fot hög och 3 till 10 fot brett. Östra röd ceder, dvärg Alberta spruce och vissa fördelande enbuskar kan även beskäras som topiaries. Konsultera en plantskola expert innan du köper enskilda växter, dock, eftersom vissa evergreens, såsom tuja, ser bäst med minimal beskärning.

Lövfällande buskar

Lövfällande buskar förlora sina blad varje höst och är inte väl lämpade för avancerade formklippta konstruktioner. Dock kan de beskäras till tidy glober eller häckar under vegetationsperioden. Buskar med en naturligt kompakt, snygg form fungerar bäst. Torka-toleranta sorter inkluderar hundkäx, Europeiska tranbär bush, alpin vinbär och kompakt viburnum.

Perenner

Förutom att torka-toleranta vintergröna och lövfällande buskar göra flera tuffa perenner attraktiva topiaries. Dessa växter har en smygande vana och fungerar bäst när tränade över en metallram. Överväga halvgräs, hönor och kycklingar, sedum, krypande timjan eller krypande fig.

Överväganden

Mest torka-toleranta buskar och växter föredrar full sol, men detta är inte alltid fallet. Inställningen i jord och odlingsförhållanden växter varierar kraftigt, och inte alla växter kan fungera bra i din trädgård situation. Kontakta en plantskola specialist innan du köper växter och buskar för att säkerställa att de kommer att frodas.