Tomat växt växer Information

Framgången av tomatplantor hänger mest på rätt vattning tekniker, näringsämne rika jord och kompost och korrekt beskärning tekniker. Charles H. Wilber, tomat växt expert och författare till "Hur att växa världen rekord tomater," skriver att avsaknaden av stress är den största nyckeln till framgångsrik tomater. Stressade plantor (obalanserad näringsämnen eller vatten), hävdar han, är utsatta för sjukdomar och röta.

Plantering

En vecka efter sista frost, kan tomatplantor sättas i marken eller i en behållare av utomhus. Växterna bör vara djupt set (upp till den nedre grenar) i fuktiga, näringsrika marken. En liten shovelful av kompost och en handfull av ren, krossade äggskal kommer att ge växten med näring som inte bara kan hjälpa anläggningen framgångsrikt växa, men kan också hjälpa att hålla det stressfri och mindre benägna att sjukdom. När hålet är fyllt i, bör det vattnas för att uppmuntra roten reach.

Vattning

Felaktig vattenkanna vara undergången för en tomatplanta. Tomater behöver konsekvent fukt, men kommer att dö lika lätt av övervattning eftersom de kommer från underwatering. Krukväxt tomater bör ha utmärkt dränering, som ska smutsa för i-marken tomater. Växter i torr jord är mer benägna att insekter och sjukdomar, så det inte bör tillåtas att torka ut. Boken "Brooklyn Botanical Garden Tantalizing tomater" rekommenderar vattning tomater i flera minuter dagligen. En anläggning kräver minst 1 tum av fukt per vecka att producera stora tomater. Om jorden verkar alltid blöt, kan det vara vägledande för dränering problem.

Kompost och gödsel

När jorden har helt varmkörd, gynnas växter av en 1-tums djup kompost kompost. Inte bara ger kompost anläggningens fyra viktiga näringsämnen (kväve, fosfor, kalium och kalcium), utan också håller ogräset borta och aids jord fukt retention. Om en planta visar kost brist (hämmad tillväxt, ojämn gula blad, lila undersida på bladen), kan gödselmedel användas sparsamt. Det är bäst att befrukta en tomatplanta när blommorna blommar eller när frukten är liten. Gödselmedel är en sista resort försvar för tomatplantor; de flesta trädgårdsmästare föredrar att ge näring genom en god jord blandning eller ett lager kompost kompost.

Beskärning

Determinate tomatplantor är kompakta och bush-liknande. När deras frukt, de slutar växa. Dessa växter är vanligtvis placerade inuti tomat burar och kräver inte beskärning. Obestämt tomater är vinstockar som når och allemansrätten för så länge som den säsongen och vädret tillåter. Dessa växter behöver beskäras eller de tar upp en stor mängd utrymme. Stora skott av huvudstam bör inte klippas; snarare bör tas bort mindre utlöpare. Även om de mindre skott kommer så småningom blomma och frukt, de är ofta för liten för att mogna fullt efter säsong. Att bli av med dem kan anläggningen att lägga sin energi på att producera frukt av de huvudsakliga skott.

Stöder

Det finns flera sätt att stödja en tomatplanta. Enda trä stakes är billig men kräver anläggningen skall bindas, något att hämma dess tillväxt medan du tar mindre plats på trädgård. Cylindriska tråd burar används ofta för bushier växter och hjälper till att hålla tomater från marken. Bur växter producerar mer frukt än satsade dem. En spaljé av armeringsnät är anslår för vinstockar tomater, som kan tränas på en spaljé av vävning vinstockar in och ut genom maskan. Det finns också bambu spaljéer och permanent spaljéer som staket.