Ta hand om Aglaonema växter

Aglaonemas är även känd som kinesiska evergreens även om de flesta arter inte är från Kina. Det finns omkring 40 arter i släktet totalt, även om det finns hundratals moderna hybrider och sorter. Aglaonemas är populär som krukväxter tack vare sin attraktiva bladverk och användarvänlighet odling och har odlats i hundratals år. Det finns nu nya brokiga sorter blir tillgängliga med rött, rosa och orange på bladen.

Beskrivning

Aglaonemas har smala, lätt rundade eller lansettlika, lämnar upp till 18 inches lång och 6 inches bred. De största arterna kan växa upp till 60 inches i höjd även om de flesta är ungefär hälften denna storlek. Bladen är blanka och mid till djupt grönt med ett brett utbud av färgskiftning beroende på art eller sortgrupp. Blomman är en inconspicuous, köttig vit spike eller spathe med en grön skyddsvägg, följt av små röda bär. Många aglaonemas producerar rotskott från basen och bilda täta klungor efter några års tillväxt.

Levnadssätt

Släktet fördelas över hela södra och sydöstra Asien från Bangladesh till Filippinerna och norrut så långt södra Kina. Aglaonemas bor i regn skogar och myrar i hela deras naturliga utbredningsområde. De trivs i skogen undervegetationen i svagt ljus med lite vind och hög luftfuktighet.

Odling

Hög luftfuktighet och temperatur kraven i aglaonemas innebär att de odlas bäst som växthusgaser eller hus växter. De kan odlas utomhus i tropiska och subtropiska klimat i skuggiga förhållanden men endast där temperaturen inte sjunker under 60 grader F. Även en kort exponering för kall luft kommer att orsaka permanent blad skador. Aglaonemas göra perfekt krukväxter för låga ytor och tål stora försummelse under förutsättning att de har tillräckligt med vatten och hålls av utkast. Gammal, gulnande blad bör tas bort och höga stjälkar skära ner till marknivå med några år för att uppmuntra yvig ny tillväxt.

Förökning

Aglaonemas kan odlas vid roten uppdelning av stora växter under omplantering och också av air skiktning och genom att plantera stamceller tips om 8 inches lång i fuktig kompost. Skottsticklingar kommer också att utgöra rötter om kvar i ett glas vatten. På den sällsynta tillfälle när odlade exemplar producera utsäde, dessa kan vara grodda men kan inte vara sant att skriva.

Varning

Aglaonemas, har som alla växter i familjen Kallaväxter blad som innehåller vassa calcium oxalat kristaller. Dessa kan genomborra membran i mun, svalg och magsäck om ingested, orsakar en brännande känsla och svullnad. Stora doser av kalciumoxalat kristaller kan även orsaka permanenta njur och leverskador, koma och död.