Sweet Potato Vine Information

Sweet Potato Vine Information

Vinstockar sötpotatis Ipomoea batatas är en rot gröda hemma i Centralamerika som också gör en vacker trädgård och container växt. Det är nära besläktat med de morgon härligheterna och kan även vara märkt som tuberös morgonen härlighet i plantskolor. Det finns ett antal attraktiva trädgårds-sorter, är bladen av ätbara sötpotatis vinstockar tillräckligt attraktiv för att förtjäna en plats i trädgården. Detta ger den extra fördelen av en avsluta av året mat gröda.

Beskrivning

Sötpotatis vinstockar är en fri men löst växande marktäckare med attraktiva, ljusa gröna hjärtformade vinblad och tubulär rosa till lila blommor produceras i slutet av sommaren. Ipomoea batatas blackie är en gemensam sort av sötpotatis vinstockar som har mörkt lila, starkt flikiga blad. Det finns andra sorter med chartreuse och Trefärgad blad. Växten skickar ut flera krypande stammar från en underjordisk knöl.

Historia

Batat har en stapelföda gröda i de tropiska delarna av den nya världen för 5 000 år. Studier av den genetiska mångfalden tyder på att det var antagligen först vuxit i Centralamerika. Söt potatis odlades också över Polynesien innan Europeiska upptäcktsresande kom till regionen. Christopher Columbus sägs ha fört sötpotatis till Europa efter sin första resa till Amerika. Det finns över 400 sorter av söt potatis odlas för mat.

Odling

Sweet potato vinstockar behov bördiga men väldränerad jord och växer bäst i soliga förhållanden. Tillämpa rika kvävegödsel letar efter bladverk men undanhålla kväve om du vill ha knölar. Sweet potato vinstockar odlas bäst som en årlig växt i frost områden, med knölarna grävas upp och förvaras inomhus under vintern. I tempererade och frost free klimat, till exempel i USDA zoner 9 till 11, sötpotatis vinstockar kan odlas som en dekorativ perenn marktäckare eller som en årlig mat gröda.

Användningsområden

Sweet potato vine knölar är en utmärkt källa till Vitamin A, C-Vitamin och mangan samt kolhydrater och antioxidanter. Efter knölarna skördas, kan de gröna delarna användas som djurfoder. Vine skjuter och unga stjälkar också ätas som en grönsak i både Taiwan och delar av tropiska Afrika. Torkade knölar kan förvandlas till mjöl och används för att göra öknar. Knölarna är rika på oxalater och rekommenderas inte för personer med njure och gallblåsa problem.

Förökning

Vinstockar som producerar ätliga knölar sprids genom att dela upp knölar eller genom skottsticklingar eftersom de sällan frö. Ätliga rotknölar från stormarknaden kan uppmuntras att gro genom att delvis avbryta dem i ett glas vatten med hjälp av tandpetare. Prydnads sötpotatis vinstockar som Ipomoea batatas blackie kan odlas från frö. Knölarna från prydnads vines är ätliga men inte kan smaka bra, medan fröna är giftiga.