Svart röta på rosor

Svart röta på rosor

Svart röta på rosor, även känd som ros bakvatten eller Diplocarpon rosae, uppstår ofta på rosor. En allvarlig svampsjukdom, svart röta orsakar en allmän försvagning av anläggningen vilket resulterar i färre blommor. Om de lämnas därhän, försvagas ros växten till den punkt att kalla vintertemperaturer kan orsaka permanenta skador.

Historia

På 1830-talet upptäckte ökade odlare i både Europa och USA svart röta växer på rosor. Minst 25 namn finns för svart röta på grund av upptäckten av svampen i många länder under samma tidsperiod. Ökade odlare står inför en stor efterfrågan på fläckfria rosor, att göra svart röta en av de viktigaste steg sjukdomarna.

Symtom

Svart röta visas i form av runda svarta fläckar på övre blad ytan av rosor. Fläckarna kan nå upp till 1/2 tum i diameter och ofta har fransade kanter. När infekterade, bladen gulnar och släppa av anläggningen. Symptomen kan också uppstå på andra delar av anläggningen, inklusive petioles och nypon. Canes framkallar ofta lesioner som blivit svart och upphöjd. Försvagningen av växten ofta lämnar det sårbara för andra smittsamma sjukdomar.

Gynnsamma förhållanden

Diplocarpon rosae kräver konstant fukt att infektera den rosa bladen. I de flesta fall börjar den första cykeln av svart röta med stänk av vatten som innehåller sporer på bladen på den ökade anläggningen. Sporerna måste vara våt i minst sju timmar att gro.. Hög luftfuktighet, våta löv ytor och temperaturer mellan 68 och 75 grader Fahrenheit närvarande idealiska förutsättningar för svart röta angrepp. Spore grobarhet och infektion förekommer allmänt inom en dag, med symtom som förekommer fyra till fem dagar senare. Nya Sporerna gror på 10 till 11 dagar.

Management

Förvaltning av svart röta är möjligt som Sporerna överlever inte längre än en månad och kommer inte att överleva i marken alls. För att spara en ros är infekterade av svart röta, rensa och kasta några blad eller käppar påverkas av svampen. Ordentligt rent området av alla nedfallna löv och var noga med att inte stänk vatten på anläggningen när vattning. Soliga platser med god luftcirkulation möjliggör snabb torkning av lövverket. Använda fungicider i flera program, särskilt när nya blad visas på rose.