Svart Iris växter

Svart Iris växter

Termen "svart iris" kan syfta på ett antal iris sorter med distinkt inky svart färg. De alla tillhör släktet iris, som omfattar över 200 enskilda arter. Iris har i allmänhet smal, avsmalnande blad och utsmyckade blommor med tre upprättstående kronblad och tre hängande foderblad. Förutom svart iris finns det iris växter med blommor i ett brett spektrum av färger, inklusive blues, gula och vita.

Iris Chrysographes

Iris chrysographes är hemma i delar av södra Kina och Myanmar, där den upptäcktes och klassificeras av Ernest Wilson 1908. Anläggningen har länge, linjära blad med grå-grön färg, vanligtvis mäter upp till 30 inches i längd. De blommor varierar i färg från en röd-violett till djup violett till kol svart. Vissa yttre kronbladen kan ha inslag av blek eller levande gul. De har en sammet-liknande utseende och stå upprätt, mäta någonstans från 10 till 20 inches hög och 2 till 4 inches bred. Iris chrysographes växer allmänt bredvid strömmar eller längs ängar och kullar. Anläggningen växer ständigt, regenerering med allmänt-fördelande rhizomer. Blommorna blommar i juni och juli och är mycket väldoftande. För bästa resultat, plantera Iris chrysographes i bördig jord som är måttligt väldränerad och välbevattnat. Full för partiell sol är perfekt; mer nyans blir blommorna en mörkare nyans. Plantera på våren i svala klimat.

Iris Nigricans

En annan art som vanligen kallas "svart iris" är Iris nigricans, även känd som Iris petrana. Dess naturliga miljö är Jordan, där det blev den nationella blomman i 1999. En örtartade perenna, den växer i naturen i bergen som väl unplanted fält och låglänta regioner och stäpperna. Blommorna på Iris nigricans är mycket stor, mäter 5 till 6 inches i diameter. Som andra iris sprider det av rhizomer, som ligger mycket nära ytan av smutsa, eller ens ovanför den. Iris nigricans anses en utrotningshotad art och dess utsatta rhizomer göra dess några populationer något mottaglig för rötterna och ytterligare endangerment. Dess blad är ljusgrönt med en falcate, eller något sickle-liknande, form. Till skillnad från Iris chyrsographes, som ibland har inslag av kontrasterande gul, är Iris nigricans rent svart.

Iris Susiana

Iris susiana, även känd som sorg iris, är en annan sort av svart iris. Liksom de andra svart Iris är det en perenn. Anläggningen når höjder mellan 1 och 1-och 1/2 fot, med långa, gröna blad och blommor varierar i färg från violett till rent svart. Som Iris chyrsographes fares Iris susiana bästa i helt eller delvis solen. Det gör bäst i neutral till lätt syrlig jord som varken är mycket sandig eller mycket lerig.