Svart fläck på fruktträd

Svart fläck på fruktträd

Svart fläck, som också kallas tar plats, är en typ av svamp som växer på löv, inklusive frukt löv. Svart fläck svampen inte allvarligt skadar vanligen träd, men det skadar sina blad och ser oattraktiva. Det finns ett par olika sätt att bli av med svampen, men den returnerar enkelt om närbelägna träd är infekterade eller om svamp sporer är blandas med närliggande marken.

Symtom

Som namnet antyder, är det vanligaste symptomet för svart fläck svarta fläckar på fruktträden blad. Cornell University förklarar att fläckarna oftast börjar som ljust gula fläckar i juni och blir mörkt vid mitten av eller sen sommaren. University of Illinois förklarar att ställen börja i liten skala och växa sig större i fuktiga förhållanden och eftersom tiden går.

Orsaken

Svart fläck orsakas av en svamp som växer i eller på löv, frukter och knoppar. Trots att svampen dyker upp på löv, förklarar University of Illinois att det kan överleva genom vintern när träd är nakna genom att leva i nedfallna löv.

Hur det sprider sig

Enligt University of Illinois, svart blad plats mestadels sprider sig genom luftströmmar, som medförs av insekter, och genom stänk regndroppar. Därför svampen sprider sig lätt och visas på nya träd när närliggande träd är smittade.

Miljö

Svart fläck mögelsporer föredrar svala och fuktiga klimat. Enligt University of Illinois är en idealisk tid för denna svamp att infektera träd när nya blad och knoppar växer under våren. Svampen behöver vatten för att överleva.

Kontroll

National Gardening Association rekommenderar putsning illa infekterade delar av träden. Under hösten eller tidig vinter, kratta bort nära alla löv och infekterade träd putsning att minska antalet mögelsporer fruktträden. Ta bort sporer kommer att förhindra sporer från reser genom luften och smittar nya blad på våren. Svampdödande sprayer också döda svart fläck, men de är svårt att spraya på båda sidor av alla smittade blad på en stor fruktträd. Ekologisk frukt träd jordbrukare kanske inte vill använda hårda svampdödande sprayer, men en lösning av bakpulver, trädgårdsodling olja och vatten dödar också svart fläck svamp.