Svamp som växer på björkar

Svamp som växer på björkar

Många svampar föredrar en viss trä för deras tillväxt eftersom de behöver näringsämnen och villkor som de kan få från det en trä. Vissa formulär symbiotiska relationer med vissa träd, som kantareller gör med Björk, men många också på döda, ruttnande trä. Det finns även svamp som snylta björkar och som kommer att döda försvagade träd, såsom Björk ticka, en hylla svamp med en intressant historia.

Björk ticka

Dessa svampar, Piptoporus betulinus, finns nästan uteslutande på björkar. Den gemensamma jordbrukspolitiken växer vara mellan tum och 8 tum i diameter, med en vit, brun eller grå-brun yta. Svamp är runda men ansluta till trädet vid en smal, och så de verkar ofta hästskoformade. De orsaka en ringröta på försvagad björkar och kommer så småningom döda trädet. Eftersom de är hårda men ljus, innehar folklore att de användes en gång att packa sköldar av forntida Skottland. De kallas också "razor strigel" svamp på den svamp användning av Viktorianerna, som använde det för att vässa sina rakblad.

Fluga person

Amanita muscaria, eller flyga person, är ofta vad vi tänker på som en "typisk utseende" svamp. Dess vita stammen och vit prickig röd eller gul mössa leder tankarna till barnens teckningar och berättelser, och det anses vara en av de mest fotograferade svamparna. Det växer över hela norra halvklotet, varhelst Björk och tall finns. Det hör också till en av de mest giftiga grupperna av champinjoner, Amanitas. Det finns debatt om dess hallucinogena egenskaper, men det rekommenderas inte för förtäring och faktiskt innehåller flera giftiga föreningar.

Kantarell

Kantareller, eller Cantharellus cibarius, faktiskt bilda symbiotiska relationer med rötterna av björkar. Dessa svampar har medelstora till stora mössor som är gul eller orange-gul färg. Mellan ½ tum och 8 tum i storlek, mössor är konvex när svampen är ung och blir platt som Kantarell når mognad. De har en fruktig lukt, ofta jämfört med aprikoser, och ju större plåstret på kantareller, desto mer märkbar denna lukt blir. Kantareller är ätliga och populära med kockar, att ha en något pepprig smak.

Fnöske svamp

Kallas även Fomes fomentarius, fnöske svamp växer på olika träd beroende på deras läge. På den norra kanten av sitt sortiment växer det oftast på björkar. Det ser ut ungefär som en mörk grå ostronskal från stammen av ett träd, och denna likhet är stärkas genom ett semicircular åsar längs dess yta. Denna oätliga svamp är en parasit, livnär sig på kärnveden av försvagade träd. När trädet dör, svampen blir saprofytiska, vilket innebär att den fortsätter att mata på döda och ruttnande träd.