Stenarna som används i landskapsplanering

Stenarna som används i landskapsplanering

Hardscaping---med hjälp av stenar och andra nongrowing funktioner i trädgårdar---har fördelar efter estetik. Stenar att hålla fukt i marken, agerar som marktäckning och minska vattenanvändningen. De kan också användas för väggar, banor, brand gropar och vatten funktioner. Det kan vara frestande att kombinera många olika typer av sten och grus i ditt landskap, men om du tema din utrymme innan du köper och välja bara en typ färg utbud, den totala effekten kommer att vara sammanhängande och optimalt attraktiva.

Magmatiska

Magmatiska bergarter uppstå när lava svalnar och hårdnar. De anses crystalline och de flesta är hård, tät och tung. Vissa är aphanitic---mycket fint kornat---gillar basalt. Basalt kännetecknas av dess mörk grå färg och hål och pockmarks; det växer mossa och lavar, vilket gör det perfekt för boulder landskapsplanering, men det är inte en bra barfota sten för grusad områden. Granit är phaneretic, eller grovt kornig och mycket hårt. Granit har vanligtvis fläckar av mousserande glimmer och gemlike quartz inbäddade i tan till grå rock; Det är prålig i en rock garden och gravelscape. Båda dessa hardscaping stenar är lätt tillgängliga och relativt billigt. Obsidian, en glasartad vulkanisk sten, kan vara ganska slående i ett landskap, men är något sällsynt i stor form och inte billig. Det är glasslike och kan inte vara gick på, men om din budget tillåter det, överväga att ha några stenblock polerad till glänsande svart "flod stenar" för en dramatisk, modern hardscape.

Sedimentära

Sedimentära bergarter bildas genom att den "limma" ihop av småsten, sand och organiskt material. Flesta är clastic och bildade av då bergsmassa pressas ihop, vilket är den klibbiga processen. Kemiska sedimentära bergarter uppstår när vatten löser upp mineraler och dunstar bort; gips är ett exempel på denna process. Ekologisk sedimentära bergarter uppstå när djur och växtrester samla och förkalkas. Sedimentära bergarter kommer i en mängd olika färger och har ofta avtryck från en gång levande växter och djur. Välj sedimentära sandsten för gångvägar och stigar genom ditt landskap eller införa konglomerat---samlingar av andra bergarter cementerade tillsammans---för konversation-start visas. Kalksten och travertin gör vackra grov - eller slät-cut vatten funktioner, väggar och gångvägar. Mer exotiska sedimentära bergarter, som lithified skal coquina, är ett dyrt men Visa-stopp tillägg till din hardscape.

Metamorfa

Någon typ av rock kan förvandlas till metamorphic vaggar med tillräckligt värme och tryck av miljöförändringar. Denna evolutionära process skapar tät, tung sten som har vanligtvis önskvärt estetiska funktioner och överlägsen hållbarhet. Skiffer är ett metamorphic vaggar som lämpar sig väl för vattenanläggningar, stepping stones och någon sort av plana ytor i ett landskap. Marmor är en annan mycket populär metamorf sten: för din japanska trädgård, inkluderar wabi bassänger---marmor och andra stenar kvar grov på utsidan med en smidig vatten skål poleras in i centrera--- eller lägga till marmor bordsskivor för att stubbe ytor för fågelholkar eller gräsmatta stol sidobord.