Stål vs betong tegeltak

Stål vs betong tegeltak

Som med ett hem ytterväggar, är taket i ditt hem en ytterst viktig faktor för att skydda inre från väder och dess relaterade skador. Taket ger inte bara inre skugga---det håller också reda på regn, snö och andra oönskade skräp. När du byter tak, är det viktigt att forska olika takmaterial tillgängliga och väga sina för- och nackdelar. Detta gör att du kan göra ett välgrundat beslut om vilken takmaterial, till exempel stål eller betong kakel, fungerar bäst för ditt hem.

Stål tak

Historiskt sett har var plåttak material ett populärt val, särskilt i slutet av 1700-talet. Idag metall tak, till exempel stål tak, är återigen växer i popularitet. Plåttak är slitstarka och brandsäkert. Eftersom de är metall, kan de också formas i en mängd olika mönster. Stål tak ofta kommer i en mängd olika färger, så att du kan sömlöst matcha taket för att ditt hem stil. Dessa tak pågå en lång tid och är ofta gjorda av återvunnet material, vilket gör dem miljövänliga, men från början kan de vara kostsamt att installera.

Konkreta tegeltak

Betong kakel tak är självförklarande: betong är gjuten i plattor för användning på tak. Detta material är trodde till har utvecklats först i mitten av 1800-talet i Bayern, vilket gör det en relativt nyare alternativ. Beroende på tillverkare, kan kakel vara belagd med en extra material, som en plast, tunn metall eller en emalj. Några konkreta plattor kan också innehålla återvunnet material, vilket gör dem något miljövänliga. Dessa plattor har lång livslängd, kan vara gjuten att återskapa utseendet på andra takmaterial och är resistenta mot insektsangrepp. Som med stål, kan betong tegeltak vara särskilt dyrt att installera.

Likheter

Stål tak och betong kakel tak kan båda formas för att matcha olika utseende, att göra båda produkterna extremt mångsidig. Båda materialen är också insektsresistenta och brandsäkert, vilket gör dem idealiska för områden där skadedjur är ett problem eller i områden där torr värme är ett problem. Dessutom kräver både betong kakel och stål tak kunskap om en yrkesman som har erfarenhet med antingen material, eftersom felaktig installation kan leda till frågor som läckor eller tidig ersättning av takmaterialet.

Skillnader

Uttryckt i vikt tenderar betong plattor att väga mer än stål paneler. En fyrkantig fot av betong kakel kan väga så mycket som 10 lbs., medan en fyrkantig fot av stål tak kan väga så lite som ett pund. Dessutom kan betong plattor vara farligt i områden där jordbävningar är vanliga, eftersom de kan bryta igenom strukturen och skada människor inne i byggnaden. Slutligen, betong kakel kräver en speciellt konstruerad struktur till stöd för sin vikt. Betong kakel kan också främja moss tillväxt, så det kräver rutinmässig power-tvätt.