Sorter av persilja

Persilja är mycket mer än lite kvist av gröna blad finns på sidan av tallriken i restauranger. Det är en lättodlad ört som har utmärkt näringsvärde. Persilja växer framgångsrikt i krukor - inomhus och utomhus--i grönsaksodlingar, rabatter och örtagårdar. De tre typerna av persilja varje har olika utseenden och användningsområden.

Typer

Tre typer av persilja används allmänt. Lockigt persilja används ofta som garnering. Italienska eller platta blad persilja, som har mörkt gröna blad, har en starkare smak än den lockiga löv sorten och används ofta i matlagning. Den tredje sorten av persilja, Tuberosum eller Hamburg, odlas för dess roten lampa eller palsternacka. Palsternacka glödlampan har en nötaktig smak och kan tillagas på samma sätt som alla andra rotfrukt.

Växande persilja

Persilja är en cool-väder gröda som bör planteras på samma gång som rödbetor eller morötter. Persilja växer lätt från frö placeras endast en fjärdedel tum djupt i marken, antingen i en behållare eller i din trädgård. Den föredrar webbplatser med något surt jord och full eller del Sol. Placera frön nära tillsammans för en massa plantering, särskilt i en örtagård.

Persilja växer snabbt, särskilt under svala perioder, och kräver regelbunden vattning och gödning. Skörda persilja några stjälkar i taget så anläggningen håller producerar. Snip stjälken nära basen av växten.

Att hålla persilja

Tvätta persilja lämnar efter du skörda dem, torka dem på en pappershandduk och förvara dem i en plastpåse i kylen i flera veckor. Du kan också torka bladen och hålla dem i en burk i en sval, mörk plats. Om du har klippt en stam av anläggningen, placera den i ett glas vatten en eller två dagar tills du använda bladen. Persilja blad också frysa väl. Hacka dem och placera dem på en bricka i frysen tills de är frysta.

Med persilja

Tillsammans med dess användning som garnering är persilja en användbar kulinariska ört. Det förenas med andra smaker och minskar lukten av fisk och vitlök. Det är en av de viktigaste ingredienserna i Mellanöstern tabbouleh och japanska päls det i tempura smeten.

Det är närvarande i mexikansk salsa verde och palsternacka är ofta rostade som en del av en brittisk söndagsmiddag. Persilja har använts som en medicinalväxt sedan medeltiden, och idag persilja olja är idag en ingrediens i kommersiella schampo och tvål.