Slutsatser om Hagtorn bär & hjärthälsa

Slutsatser om Hagtorn bär & hjärthälsa

Hawthorns är buskar och mindre träd i familjen Crataegus. Hundratals hagtorn arter växer vild i Europa och Nordamerika. De kan identifieras av långa, vassa törnen som ser ut som stickor och hårt, slanka grenar. Hawthorns bära fem-blomblad vita, rosa och röda blommor som liknar äpple blommar på våren. Dessa ge vika för miniatyr apple-formad frukt under sensommaren och tidig falla. Dessa frukt, ofta kallas hagtornsbär, varierar i färg från rött till guld till deep purple. De har använts som en huskur för sjukdomar i hjärtat i århundraden.

Historiska användningen av hagtorn för hjärthälsa

Hagtorn har använts sedan åtminstone hundratalet att bekämpa hjärt-relaterade sjukdomar. Början i tidigt 1800-tal, föreskrivna amerikansk läkare hagtorn-baserade läkemedel för hjärt-och andningsproblem. I Europeiska folkmedicinen, var hagtorn också för att behandla njure krämpor och minnesförlust. De forna invånarna på de brittiska öarna investerat detta kvistiga träd med magiska betydelse.

Aktuell forskning på hagtorn för hjärthälsa

Enligt University of Maryland Medical Center är hawthorn ett effektivt rättsmedel för sådana hjärta frågor så oregelbunden hjärtrytm, högt blodtryck, angina (bröstsmärta som orsakas av låg blodflödet till hjärtat) och härdat artärerna. Även om hagtornsbär används ofta, har alla delar av anläggningen helande egenskaper. Hagtorn blad och blommor kan faktiskt innehålla högre nivåer nyttiga föreningar.

Hagtorn innehåller höga halter av antioxidanter, inklusive inklusive Oligomera procyandins och quercetin. Dessa ämnen kan förbättra hjärtfunktion genom dilating blodkärlen, ökar blodflödet, och skydda blodkärl från skador (se hänvisning 1).

En studie publicerad i Science Daily den 23 januari 2008, rapporterar att hagtorn extrakt har en "betydande" inverkan på patienter som lider av hjärtsvikt. I detta fall hittades hagtorn inte bara att öka motion tolerans och höja hjärtats maximal arbetsbelastning, men också att minska hjärtats syreförbrukning. Stress och trötthet var också kraftigt minskat (se referens 2).

Andra fördelar med hagtorn

Liksom alla ämnen höga i antioxidanter, kan hagtorn användas att avvärja effekterna av åldrande. I "Identifiera och skörd ätliga och medicinska växter i Wild," föreslår författarna Steve Brill och Evelyn dekanus hagtorn-blomma te som ett diuretikum.

Varningar

Hagtorn bör inte tas av gravida eller ammande kvinnor. Det kan också förstärka effekterna av vissa läkemedel, såsom digoxin, betablockerare och kalciumantagonister, som också används för behandling av hjärtsjukdomar och högt blodtryck.