Skugga-Tolerant fuktig jord perenner

Många landskap har en plats där solen inte alltid skiner. Kombinera detta med fuktig villkor och du kan ha svårt att räkna ut vilka typer av perenner att placera i ett sådant läge. Dock finns ett antal skugga-tolerant perenner som har förmågan att växa där fukt och brist på full sol gör det svårt för andra att trivas i de olika amerikanska jordbruksdepartementet växt härdighet zonerna. De är lämpliga tillägg till sådana lokaler som woodland gardens och naturaliserad områden på din fastighet.

USDA zon 3 och 4

Giant storrams (Polygonatum biflorum var. commutatum) är köldhärdig till USDA zon 3 och 4, är inhemska på mycket av den östra delen av Nordamerika. Dess idealiska inställningen är i fuktig jord i halvskugga, konstaterar den Missouri botaniskaträdgården. Giant storrams växer lika lång som 7 fot, men de flesta är mellan 3 och 5 fot hög. Det genererar arching stjälkar och blommor formad som sätta en klocka på. Hosta är alltid en pålitlig skugga växt, med Hosta longissima som en japansk arten med straplike bladverk. Denna perenn tål sumpiga marken vid behov växer bara 6 inches hög och blommar under augusti och September.

USDA zon 5 och 6

Astilbe "Erica" är en perenn som kommer att växa i USDA zon 5 och 6 i sol eller skugga, men det måste alltid våt jord. Som de flesta astilbes, Erica producerar fler blommor i solen, men det är fortfarande ett gångbart alternativ för skugga. Erica växer till 32 inches, producerar trekantiga plymer av ljus rosa blommor från dess rödaktiga stjälkar. Violet sorter som Columbine excel i fuktiga, skuggiga platser. Plantera dem i våtutrymmen under lövträd i USDA zon 5 och 6, rekommenderar perenn resurs. Detta gör dem solsken som de återvänder på våren, men skugga från trädets blad på sommaren.

USDA zon 7 och 8

I USDA zon 7 och 8 är smutsar i skuggan som aldrig torkar ut just sak för leopard växten (Ligularia dentate). Desdemona är en äppelsort som bildar klumpar upp till 30 inches bred, generera hjärtformade blad och orange-gula blommor som ser ut som stora prästkragar. Desdemona fungerar bra i massa planteringar. Använda japansk padda lily (hårig hirta) i skugga och fuktig jord; den har intressanta blommor flecked med lila fläckar. Denna perenn växer till 36 inches och är en sen blunder, blommar i augusti och September.

USDA zon 9

Heuchera "Mystic Angel" är en form av korall klockor för USDA zon 9, växer bäst i halvskugga. Mystic ängel växer till 12 inches och är vintergröna i zon 9, producerar vita blommor som drar till sig fjärilar under sena våren/försommaren. Svalört vallmo (Stylophorum diphyllum) går vilande om marken är det i torkar ut under sommaren, så använd den i fuktiga, skuggiga inställningar. Svalört vallmo har blå-gröna blad och gula blommor. Denna anläggning gör bra i humus-rika jordar och är lämplig för skugga och woodland gardens.