Skillnaden mellan natt blommande växter & dag blommande växter

Skillnaden mellan natt blommande växter & dag blommande växter

Natt-blommande blommor, som moonflowers (Ipomoea alba), nattljus (Oenothera) och fyra o'clocks (Mirabilis jalapa), skiljer sig från dag-blommande blommor i flera viktiga sätt och kan lägga till en helt ny dimension till din landskapsdesign. De är ofta förbises i trädgård planering, eftersom de flesta trädgårdsmästare är bättre bekant med mer färgglad dag blommande blommor.

Funktion

Blommor tjäna en huvudsakliga syfte på varje anläggning: reproduktion. Varje art av blommande växt har blommor strukturerad så att bästa utföra denna uppgift. Vissa använder vind eller vatten att sprida deras pollen, men mest beroende av insekt eller animaliska pollinatörer.

De vanligaste och mest riklig pollinatörer är aktiva under dagen, och det finns mycket konkurrens för sina tjänster. Några blommor har anpassat genom att fördela sina resurser mot att locka nattliga pollinatörer istället. Eftersom dessa pollinatörer inte kan använda samma visuella ledtrådar som dagtid pollinatörer göra, krävs en annan uppsättning strategier för att locka dem.

Färg

En viktig skillnad mellan blommande dag och natt blommande växter är deras färg. Natt-blommande växter tenderar att ha vit eller mycket ljusa blommor och/eller silvrig, brokiga blad som nästan tycks glöda i månskenet. Detta bidrar till att öka deras synlighet till nattliga pollinatörer som fladdermöss och nattfjärilar.

Synlighet är däremot inte ett problem för dagen-blommande blommor, som ofta använder ljusa färger för att locka deras pollinatörer, av vilka många lockas av särskilda färger. Bin, fjärilar och kolibrier lockas av vissa färger--även några som inte är synliga för människor, som infraröd och ultraviolett strålning.

Doft

De flesta natt blommande blommor är mycket väldoftande. Deras starkt parfymerad doft hjälper dem att locka nattliga pollinatörer eftersom visuella referenser är begränsade. Några natt blommande blommor vara öppen hela dagen men bli mer starkt doftande i kvälls- och nattetid timmar, när deras pollinatörer blir mer aktiva.

Några dagars blommande blommor använda doft för att locka pollinatörer också, men mest är starkt beroende av visuella referenser. Enligt National Academy of Sciences, bina använder doften för att hitta blommor, men fåglar och fjärilar förlitar sig mer på synen. Blommorna pollineras av fåglar och fjärilar är således oftast färgglada men inte mycket väldoftande.

Storlek

Storleken varierar bland både blommande dag och natt blommande växter, men många natt-blommande växter har stora blommor. Fladdermöss och malar dras till dessa stora blommor, som är mer synlig på natten.

Identifiering

Det enklaste sättet att identifiera om en blomma blommar under dag och natt är följer den. Denna information bör dock också att finnas i en frö katalog lista eller växt identifiering guide. Online referens finns databasen USDA växter. Colorado State University Cooperative Extension webbplats listar en mängd olika natt-blommande växter också.