Sätt utan vatten

Sätt utan vatten

Vatten är viktigt att varje levande varelse, människor behöver dricksvatten, så om din vattentäkt kan ifrågasättas, måste du desinfektera vattnet. I situationer som när du campar, kan du behöva rena vattnet innan du dricker det eller använder det. Om du får vatten från en bäck, flod eller några brunnar, filtrera vattnet först för att ta bort sediment och låt vattnet sedimentera innan du fortsätter att desinficera det.

Kokande vatten

Kokande vatten dödar sjukdomsframkallande organismer som giardia lamblia och cryptosporidium. Enligt EPA webbplats artikeln nödsituation desinfektion av dricksvatten, bör du kokar kraftigt filtrerat vatten i en minut innan du dricker det. Om du bor ovanför höjder av en mil, koka vatten i tre minuter. Kokande vatten kan få den att smaka platt--att göra det smakar bättre, Häll vattnet från en behållare till en annan fyra eller fler gånger. Låt det stå i två timmar eller Lägg till en nypa salt per quart. Enligt en gratis dricka Water.com hemsida artikel, vatten utbildning, för att desinficera vattnet efter en översvämning, koka den i 15 till 20 minuter.

Kemikalier

Lägga flytande klor eller klortabletter vattnet gör det säkert, säger en EPA hemsida artikel, Emergency desinfektion av dricksvatten. Klor hjälper till att kontrollera giardia och är mer effektivt i varmt vatten. Du kan också använda hushålls blekmedel som är icke-doftande. Använd inte KLORBLEKT blekmedel, eftersom detta inte kommer att fungera. Läs och följ etikett instruktioner för dessa kemikalier. Blanda kemikalier i vattnet. Täcka vattenbehållare och låt vattnet stå i 30 minuter. Lukta vattnet för att se om den har en liten klor doft. Om du inte luktar någonting, upprepa dosen och låt täckt vattnet stå i 15 minuter mer. Om vattnet har en stark doft av klor, ta bort locket och låta luft komma in i vattenbehållaren i två timmar eller mer. Lufta vattnet genom att hälla från en behållare till en annan fyra eller fler gånger.

De hemsida artikel staterna som om att klorin är en 1 procent lösning, lägga till 10 droppar per quart eller 40 droppar per gallon vatten. Om att klorin är 4 till 6 procent, tillsätt 2 droppar per quart eller 8 droppar per gallon. För klorin på 7 till 10 procent, Använd 1 droppe per quart eller 4 droppar per gallon. Om du inte vet styrkan av blekmedel, tillsätt 10 droppar per quart. För vatten som är molnigt, kallt eller skumma, dubbla mängden klor blekmedel.

Jod

Lägga till antingen jodtabletter eller tinktur av jod till vatten är ett annat sätt att rena det, konstaterar EPA webbplats artikeln nödsituation desinfektion av dricksvatten. Om du använder tinktur, tillsätt 5 droppar godkända farmakopén tinktur för varje litern vatten. Om vattnet är grumligt, Lägg till 10 droppar och låt vattnet stå i 30 minuter eller mer. Jod tabletter innehåller rätt dos att lägga till dricksvatten. Du kan hitta tabletterna på de flesta läkemedel eller idrottsliga varor butiker. Den vanliga dosen är en tablett per kvart av vatten, men Följ alltid anvisningarna på etiketten.