Saker om pumpor

Saker om pumpor

Pumpor är en amerikansk frukt som berömda för deras användning som Halloween dekorationer som de är som mat. Pumpa mitt i Förenta staterna är Illinois. I 2008 producerade staten 496 miljoner pounds av pumpor, 90 till 95 procent av bearbetade pumpor används i landet. USA använder mer än en miljard pund av pumpor varje år för livsmedel, foder och dekoration.

Pumpa arter

Pumpor är del av släktet Cucurbita. Arterna av Cucurbita inkluderar inte bara pumpor men kalebasser, och både sommar och vinter squash. Inte alla pumpor delar samma art, men de delar arter med squash och kalebasser. Följaktligen kan inte pumpor korsbefruktas med varje art av pumpor. De kan dock korsbefruktas med några arter av squash och kalebasser.

Pumpa blommor

Pumporna har två slags blommor: manliga och kvinnliga. Manliga blommorna kommer ut först. Deras funktion är att producera pollen och locka bina. Bina plocka upp pollen. Blommorna blommar för en dag, sedan vissna och släppa av vinstockar. När de kvinnliga blommorna öppnar, avhopp bina pollen de redan fått. Kvinnliga blommorna har en liten frukt vid basen. Denna små frukter, en gång pollineras, är vad blir så småningom en stor pumpa.

Pumpa historia

Pumpa är en ny värld. Det är en mycket gammal anläggning; 9000-årig pumpa frön har hittats i Mexiko. Indianer har varit äta pumpor sedan inspelat gånger. Namnet "pumpa" är dock från grekiska, pepon, menande stor melon. När amerikanska kolonisterna upptäckte pumpa, kokta de det av skivning av toppen, ta bort frön och fyller insidan med mjölk, honung och kryddor. De kokta pumpa genom rostning det i het aska och kol. Den resulterande maträtt smakade lite som pumpa paj.

Jack-o'-Lantern

Lyktgubbe höggs först svar på en folksaga om en man vid namn snål Jack. På grund av ett avtal med djävulen gått dåligt, fördömdes snål Jack att ströva jorden varje natt i en evighet med endast en brinnande kol att lysa upp sin väg. Han snidade ut på insidan av en rova att hålla kol. På grund av sin ovanliga lampa, blev han känd som "Jack av Lantern" eller "Jack O'Lantern" för kort. Människor i Irland och Skottland gjorde pumpalykta att skrämma bort vandrande sprit som Jack. De ristade skrämmande ansikten till rödbetor, rovor och potatis och placerade dem i windows. När irländarna och skottarna kom till Amerika, upptäckte de att pumpor med deras ihåliga insidor var perfekt för att bygga pumpalykta.

Pumpa post

Från och med 2010 innehar Chris Stevens nya Richmond, Wisconsin, rekordet för den största pumpan. Denna gigantiska pumpan vägde in på 1810.5 pounds under den i Stillwater skörde Fest i Stillwater, Minnesota.