Roliga fakta om vaskulära & Nonvascular växter

Roliga fakta om vaskulära & Nonvascular växter

Växter utvecklats mer än 400 miljoner år sedan och utvecklades till två huvudtyper: vaskulär och nonvascular. Många fler växter har utvecklats sedan de första sötvatten alger anpassade till torra land, men nära släktingar finns kvar idag.

Vaskulär kontra Nonvascular

Kärlväxter har specialiserade vävnader som tillåter dem att överföring vatten, mineraler och näringsämnen i hela anläggningen. Som ett resultat, kan kärlväxter växa till mycket stora växter som träd. Nonvascular växter saknar dessa vävnader och kan inte överföra vatten upp en stam som ett träd, som håller nonvascular växter små.

Fossila fynd

Fossila fynd daterar de äldsta kärlväxter till 439 till 409 miljoner år sedan under perioden Silur. Nonvascular växt fossil visar inte fram till 409 till 354 miljoner år sedan i den geologiska devontiden. Medan forskare berätta att nonvascular växter var de första att utvecklas, visas de bara inte i fossilfynd. Senare utvecklades kärlväxter från nonvascular växter.

Ancestry

Växter utvecklats från sötvatten alger. Förändringar i vattenståndet lämnade alger strandsatta på stranden, och några av de algerna kunde anpassa sig och så småningom utvecklas till landväxter. Forskare har fastställt att vissa nonvascular växter gemensamma distinkta drag med två typer av sötvatten alger.