Rengöring av gammalt trä

Rengöring av gammalt trä

Rengöring av år och lager av smuts och sot av gammalt trä kräver flera steg utförs successivt. Förutom smuts, kan olja och fett starka rengöringsmedel och nötande material permanent skada finish. Antika möbler, skåp, lister och golv är alla föremål för försummelse tillsammans med normalt slitage. Rätt skötsel och rengöring är nödvändigt att förlänga livslängden på trämöbler. Gamla träslag kan bli klibbig eller tacky från exponering för ogynnsamma förhållanden. Om finish är klibbig eller om den trä är värdefulla, är professionell rengöring och restaurering önskvärt val.

Instruktioner

•Vacuum bort så mycket damm och smuts som möjligt med en mjuk stoppning borsta bifogad fil eller en handhållen fön på en cool miljö och blåsa bort damm. Gnugga inte en damm eller stoft lastade yta som detta kan orsaka damm och smuts att repa finishen.

•Mix 1 tsk av flytande maträtt tvätt tvål i 2 koppar vatten och rör om för att blanda. Doppa en mjuk slitna trasa eller microfiber trasa i det tvål och vattnet. Vrida ur alla överflödigt vatten och torka ytan. Skölja trasan ofta för att undvika omfördelning av smuts. Torka ytan omedelbart med en mjuk trasa. Tillåt inte att förbli våta träets yta.

•Spray en ljus lager en citrus-baserade lösningsmedel över träytan och torka med en microfiber trasa för att avlägsna eventuella återstående damm eller smuts. Citrus-baserade lösningsmedel är miljövänliga, men fortfarande kräver bra ventilation tillsammans med användning av gummihandskar och skyddsglasögon. Återanvända lösningsmedlet och upprepa om smuts, oljor eller fett kvar på ytan.

•Använd sprit med en mjuk trasa och arbeta den in i smuts och sot. Gnugga med en ren trasa för att avlägsna smuts och sprit rester. Använda sprit som ett sista alternativ eftersom det kan skada finish på träets yta.

Tips & varningar

  • Applicera ett lager av trä vax att skydda träets yta efter rengöring.
  • Testa alla rengöringsmedel på ett dolt område av trä för att avgöra om renare kommer att skada finish.
  • Börja med de svagaste rengöringslösning och framsteg på de hårdare metoderna om du inte har framgång.