Rafflesia blomma fakta

Rafflesia blomma fakta

Var du att resa till tropiska Malaysias djungler där Rafflesia eller liket blomma bor att ta hem en Rafflesia växt, skulle inte du bli framgångsrik. Det beror i traditionell mening, finns det ingen Rafflesia växt. Tekniskt sett anläggningen tillhör växtriket, men utmaningar definitioner på grund av dess brist på klorofyll, vilket gör den oförmögen att fotosyntesen, enligt Western Michigan University. Stjälkar, rötter och blad av cirka 17 arter av parasitiska Rafflesia finns som tråd-liknande organ som är helt inbäddad i vävnader av värdväxter, druvsorter relativa i släktet Tetrastigma. Den enda delen av anläggningen någonsin sett är den blomma, som kan upp till 3 fot bred och väger 15 pounds i Rafflesia arnoldii, vilket gör det till världens största blomma. Det är inte möjligt att odla Rafflesia i odling.

Blommans färg och lukt

Alla Rafflesia arter blommor har lukten av ruttnande kött, och deras färger efterlikna ruttnande kött. Basfärgen är mestadels i olika nyanser av rött, brunt och orange ornamenterade av många vårtliknande dimensionella strukturer vanligen i en ljusare färg grädde till ljusbrun. Den blomman lukten beskrevs 1928 av den svenska forskaren Eric Mjoberg som att ha "en genomträngande lukt mer motbjudande än någon buffalo stommen i ett avancerat stadium av nedbrytning."

Blomma struktur

Rafflesia blommorna är läderartade med fem kronblad som förenar mot den blomma bas. En upphöjd disk omsluter centrala kammaren som innehåller den blomma fortplantningsorgan. Varje blomma är antingen manliga eller kvinnliga. Hanblommor har pollen-bärande ståndare och honblommor har pistillmärken med en äggstock som kan utvecklas till en frukt. I mitten av blomman är en upphöjd disk som har spike-liknande prognoser kommer från dess topp. Prognoserna kan hjälpa sprida den blomma doft och utstråla värme. De reproduktiva delarna är instoppad i hjärtat av blomman vid basen av disken.

Blomma utveckling

Platsen för en Rafflesia växt framgår slutligen när parasiter anläggningen är gammal nog att blomma. Tråd-liknande Rafflesia växtdelar ta näring från Tetrastigma värd tills de kan bilda en blomma knopp. Första, en klump bildar, och när det växer, det bryter igenom barken av värd vinrankor, som ligger på skogsmarken. Knoppen sedan liknar något en kål. Det tar ungefär nio månader för bud att växa tillräckligt stor för att öppna, men de flesta gör det inte till förfall. Cirka 80 till 90 procent av den utveckla blomknoppar dör.

Blomma livscykel

Rafflesia blomman varar i fem till sju dagar. Blomman har ljusa färg för de två första dagarna det är öppet. Färgen börjar blekna, bruna missfärgningar visas och blomman mörknar. Slutligen, blomman blir svart och ruttnar. Om befruktas, ger en kvinnlig blomma en rund frukt ca 6 inches bred fylld med många små frön. En öppen Rafflesia blomma är en anmärkningsvärd händelse, och ekoturism industri kretsar kring att få turister att se dem.

Pollinering

Flugor eller skalbaggar besöka blommorna när de är öppna. Om insekten kontaktar en ståndare, deponeras en massa pollen på ryggen. För befruktning ska ske, måste insekten sedan hitta en kvinnlig blomma och kontakta sitt stigma. Rafflesia har förmodligen en låg pollinering eftersom han- och honblommor ofta inte är öppna samtidigt i samma område och på grund av den korta blomma liv.