Om Morning Glory frön

Om Morning Glory frön

Ipomoea är en familj av växter som omfattar ungefär 1000 sorter av en blommande vinranka som allmänt kallas Morning Glory, som fått sitt namn från tendensen att blomma på morgonen och vissna före solnedgången. Frön från cirka 15 sorter av morning glory innehåller en naturlig kemikalie (lysergsyra amide) som är nära besläktad med den syntetiska hallucinogena drogen lysergic acid diethylamide känd som LSD. Sedan 1960-talet, har drogkulturen använt Morning Glory frön som ett alternativ till LSD.

Historiska användningsområden

Sydamerikanska Aztec indianerna värderas Morning Glory frön för deras psykedeliska egenskaper och använde dem i religiösa ritualer. En överstepräst skulle dricka en blandning av vatten och marken Morning Glory frön för att förbättra sin förmåga att kommunicera med gudarna och andarna. Olika grupper av ursprungsbefolkningar i Mexikos Yucatan halvön, till exempel Chontal och Maztec stammarna, också för en mängd olika psykotropa växter, inklusive Morning Glory frön, för att främja en andlig förbindelse till naturen.

Moderna upptäckten

I 1938 framkallade schweizisk forskning kemisten Albert Hofmann LSD, en syntetisk form av ergonovine som användes som en växtbaserade behandling för uteruskontraktioner. Hofmann identifierades senare LSA, den kemikalie som framkallar hallucinationer, Morning Glory frö. Hofmann trodde båda kemikalier hade legitima medicinska tillämpningar och aldrig godkänt av deras rekreation. 1980 publicerade han memoarer, "LSD: My problembarn," som han uttryckte sin besvikelse över missbruk av båda kemikalier.

Användning och hälsorisker

Himmelska blå och pearly gates är bland handfull Morning Glory sorter som innehåller LSA, även om mängden kemisk i varje frö är relativt liten. För att efterlikna effekterna av ungefär 200 till 300 mikrogram LSD, förbrukar användare 5 till 10 gram frön antingen rå eller marken till ett pulver och blandas med vatten. Fröna ger en mängd effekter från mild till intensiva hallucinationer och en känsla av eufori. Många användare rapporterar dock också lidande från illamående, dimsyn och trötthet. Stora doser av LSA kan också orsaka de samma psykotiska episoderna och utgör samma säkerhet och hälsorisker som LSD.

Juridiska frågor

Morning Glory frön är lagliga och kan köpas i nästan alla Handelsträdgård och butik där frön och trädgårdsredskap säljs. Dock har US Drug Enforcement Administration placerat, lysergsyra, den hallucinogena substansen i Morning Glory frön, i ett schema III drog och ämne kategori, vilket innebär att det är ett kontrollerat ämne. Det är olagligt att inneha LSA utan recept, och besittning som ett pulver eller en blandning som är avsedd att användas som ett berusningsmedel bär samma högsta straff som besittning av LSD--tre år i fängelse.

Förebyggande/lösning

I ett försök att minska missbruket av Morning Glory frön, coat några stora handelsutsäde distributörer fröna med ett giftigt ämne som framkallar kräkningar, diarré och magkramper. Tillämpad beläggning är extremt svårt att tvätta bort någon intag av behandlade frön risker lider genom timmar av de symtom som frossa och yrsel. Paket av frön som behandlats måste bära en varningsskylt.