Om Flitiga Lisa

Om Flitiga Lisa

Impatiens kan vara den perfekta anläggningen för sommaren. Den växer i skuggan, som är där alla vill vara under sommaren. Men till skillnad från de flesta shade växter, det har enorma mängder av blommor. Med rätt skötsel, det kommer att hålla blommar under hela sommaren och är lika glad när planteras i krukor som de är i marken.

Grunderna

Den gemensamma impatiens (Impatiens wallerana) är en perenn från östliga Afrika. Men i de flesta av Förenta staterna, den odlas som en årlig. Det kommer att blomma kontinuerligt under sommaren så länge det är tillgång till vatten och gödslas regelbundet. Vanligaste färgerna är vitt, rosa och rött. Korall nyanser som orange och lax finns också. Den närmaste impatiens få till blå är en ljus snäcka.

Variationer

Nya Guinea impatiens (Impatiens hawkeri) har större blommor och mörkare blad. De är en fet variant på den traditionella impatiens med blommor som finns i mörk korall färger i motsats till vanliga pasteller. Rosa impatiens eller dubbel impatiens har en andra trissan av kronblad som providse för en sofistikerad förfining av den standard impatiens. En annan sort som inte som allmänt odlas numera är rosa balsam (Impatiens balsamina) eller touch-me-not.

Villkor

Impatiens föredrar filtrerade skugga. Idealiskt är en som ger två till tre timmar i solen på morgonen och skuggas på eftermiddagen. Impatiens som får mer sol än detta kan vara förkrympta och kräver mer vatten. Men om skuggan är för djupt, kan du få yviga växter med några Blom. Se till att vatten regelbundet. Krukväxter kan behöva vattnas dagligen i varmt väder.

Förebyggande/lösning

Impatiens har en tendens att få högställd mot slutet av sommaren. Du kan minimera denna effekt genom att nypa tillbaka stjälkar för att uppmuntra förgrening. Det finns flera svampsjukdomar som kan påverka impatiens. Verticulum vissnesjuka orsakerna lämnar för att bli ljusgrönt följt av plötslig död av anläggningen. Det är inte effektivt att behandla denna sjukdom, men genom att vrida på plantering platser, kan du minska mängden patogener i marken. Andra svampsjukdomar som rhizoctonia crown rot och blad plats kan styras genom att ta bort drabbade blad, undvika överbefolkning av växter och vattna på morgonen istället för kvällen.

Kul att

Det finns en rolig trädgård trick som du kan spela med impatiens seedpods. Titta noga på en impatiens växt efter att det har blommar i flera veckor och du kanske kan hitta seedpods ligger något under de blommande blommorna. Fröna i fett baljor omkring storleken av en pinkie spik. När fröna inuti är redo, är denna pod fantastiska pressad. Den blekaste aning, det kommer att spricka öppna (otåligt), skicka frön överallt. Du kan spara dessa frön växa i nästa års trädgård.