Olika hallon buskar

Hallon tillhör Växtsläktet Rubus, som även inkluderar rosor. Det finns över 200 arter av hallon buskar, vilket inkluderar svart, röd, lila och gult sorter. Hallon är lättodlad i hemmet trädgården när deras tillväxt vanor förstås. Deras underjordiska rot stam och kronorna är perenn, skicka upp primocanes och floricanes som producerar skördas frukt från början av sommaren att falla. Raspberry buskar frodas när tränade på en spaljé eller staket stödsystem och beskäras kraftigt varje vinter.

Svart hallon

Black Hawk och Cumberland svart hallon är härdiga i US Department of Agriculture härdighet zon 5 till 9, alla andra sorter i zon 5-8. Båda anläggningarna producerar medelstora och stora bär och är redo för skörd under sommaren. Svart hallon är mycket härdig och köra om enkelt en trädgården utrymme om inte de är beskäras kraftigt varje år. De växer från vilande bare-rot sticklingar planterade på vintern. Efter deras andra växtsäsongen måste de gamla käppar beskärning tillbaka till marknivå varje vinter. Andra svarta hallon sorter innehåller början till midsommar bära frukt Allen och juvel.

Röda hallon

Amity, Latham, Durham och Regency hallon bush typer producera medelstora röda bär. Amity är en populär sort med mörkt röda bär på en everbearing bush. Everbearing hallon producera två grödor per säsong, ett tidigt på våren och andra i höst. Röda hallon sorter har lång, upprättstående käppar och spridits från sucker växter växer från det huvudsakliga rotsystemet. Populära Latham sorten är sommar med med runda, djupa röda bär som varierar i storlek från små till stora. Regency kommer att skörda i midsommar och Durham i höst, både med små och medelstora röda hallon.

Gula hallon

Alla gul-guld hallon sorter everbearing och även värma mer känsliga än röd eller svart hallon. Hösten guld är en populär sort som ger stora, konisk-formad bär som är söt smak. Alla hallon bush typer trivs i jord med högt organiskt innehåll och god dränering. De är befruktade under hela våren och sommaren, men inte hösten, när plantorna börjar gå vilande. Golden Harvest, Kiwi Gold och Goldie är gula sorter som också producerar stora bär. Gula hallon används för att göra sylt, gelé, pajer och andra desserter.

Lila hallon

Lila hallon är också mer värmekänsliga än svart eller rött. Brandywine är sommaren uthärda, med stora, runda lila frukt och en syrlig smak. Avgiften kommer att skörda i slutet av sommaren och början av hösten, med stora konisk formade bär. Den är härdig i USDA zon 4 till 7. Framgång är en hallon buske som producerar små till medelstora bär. Bären förblir ren och lättare att plocka när käppar är utbildade på T-formade spaljé system. Vissa sorter växer käppar som 20 fot, medan andra har upprätt, upprätt tillväxt till 5 fot i höjd.