När ska man plantera sommargrönsaker

När ska man plantera sommargrönsaker

Trädgårdsmästare kan inte ofta vänta på de första tecknen på våren att få deras grönsaksland odlade och planterade i väntan på en sommar av skörden. Tålamod och planering krävs för att förverkliga denna skörd och bör du boka din plantering enligt behov växterna och deras förfallodag. Sommargrönsaker kan planteras från vår till höst med noggrann planering.

Börja inomhus

Längden på din växtsäsongen styrs av din geografi och klimat. Eftersom vissa grönsaker kräver många månader av tillväxt innan producerar en skörd och också bleka på den första svala av hösten, tycker många trädgårdsmästare att det är fördelaktigt att så fröer inomhus en månad eller två innan de första säkra plantering datum i sin region. Detta gör att de vegetabiliska växterna att gro och utvecklas i den kontrollerade miljön i ditt hem eller växthus innan du ger ut dem i trädgården. Tomater och paprika är goda exempel på frön bästa startade inomhus.

Tidig vår plantering

Tidigt på våren, jorden är fortfarande cool men dagarna börjar att förlänga och värma upp under dagen. Så snart marken kan bearbetas, kan vissa typer av frön anges. Dessa grönsaker är härdig och kunna uthärda kort kall snaps. Grönsaker som endive, sallad, ärtor, rädisor och rovor kan vara såddes av utsäde och broccoli och kål plantor hör till denna kategori. Några av grönsakerna planteras i denna tidsperiod, till exempel bush bönor, kan mogna i ett par månader och dras till förmån för en andra skörd efter skörd.

Sen vår plantering

Slutet av våren och försommaren är den främsta plantering perioder i det egna grönsakslandet. Jorden är varm och behåller en del av denna värme hela natten. Rödbetor, morötter, bönor och majs är sås och efter faran av sista frost har passerats, de anbud växter som du startade inomhus tryggt kan placeras i deras trädgård plats. Dessa inkluderar din aubergine, paprika och tomatplantor.

Sen sommar och tidig höst

Kalendern visar mot hösten, kan du starta en ny skörd av grönsaker som är härdig nog att skördas i de svalare dagar som följer efter. Kål, sallat och blomkål kan vara igång i juli, och broccoli till i augusti. Svårighetsgraden av vädret i höst och vinter för din viss region att styra vad som anses vara härdig och hur sent du kan förvänta dig att fortsätta arbeta i köksväxtlandet.